2010. ápr. 16.

HÁZASSÁGI ÉVFORDULÓ

Holnap lesz a 28. házassági évfordulónk. Nem nagy dolog, mondaná, aki már leélt közel legalább ennyit, vagy többet oldalbordájával. Ennek nincs hírértéke, csak nekem. Semmi személyes vonatkozása nem lesz bejegyzésemnek, csak a házasság, a tartós párkapcsolatról született egynéhány gondolataimat osztom meg az olvasóval.

Amikor vége van a vak vezeti a világtalan időszaknak, a férfiember ki ki kacsingat a kapcsolatból, hisz genetikailag Ő így van kódolva. Na már most hiába beszélünk a hűségről, őnála nem ez dominál, hanem ami az állatvilágból belerögződött génjeibe. Minél több nő nemű alanynak átadni DNS-ét. Az állatvilágban is ritkább a monogámia, mint a poligámia, pont az embernél, a legfejlettebb állatfajnál várható el, hogy hűséges legyen? Hát igen. Tartozik a másik félnek annyival, hogy leküzdi, uralja ösztöneit, mert hisz már nem állat, hanem attól egy fokkal fejlettebb, ő az ember, akinek már van tudata. Ha nem tudja uralni vágyait, akkor közelebbi rokoni kapcsolatban van valamelyik ősünkkel, mint a ma élő homo sapienssel.

Az utódok felneveléséhez szükség van mindkét félre, másképp a poronty nem fogja eltanulni az ősök követendő példáját, a megfelelő viszonyukat a környezetükkel és a tapasztalatok híján, a leendő ivadékait defektussal neveli tovább. Halmozódni fog a tévedések sora, minek következménye kiszámíthatatlan.

A hosszú kapcsolat titka, ami ugyan nem titok, mert aki ilyen kapcsolatban élte le életét, tisztában van vele, hogy ez a tolerancia. Mert nélküle veszett fejsze nyele a dolog. Az egymás megértése, elfogadni kisebb-nagyobb hibáit, nem uralni őt, hanem partnernek lenni. Az is fontos szempont, hogy tisztában legyen önmagával. Mert ha nincs tisztában saját hátrányaival, fogyatékosságaival, akkor nem tudja respektálni a partnere hibáit sem. Ha hibátlan volna, ami ugye mint olyan nem is létezik, az meg unalmas lenne. Van még egy sor hathatós érv a jó kapcsolat mellett, de az a lényeg, amit elmondtam. Ha ez megvan, akkor a szeretet is megadatik. Ahol szeretet ott béke, ahol béke ott…

5 megjegyzés:

  1. Jó érzés volt végig olvasni. Sokan vannak, akik ezt a gyakorlatban valahogy képtelenek kivitelezni (sajnos).
    Számtalan sok Boldog Évfordulót kívánok!!

    VálaszTörlés
  2. Értem miről írsz, mert nekünk az idén lesz a 32-ik.
    Gratulálok nektek és csatlakozom C Velvet kívánságához: "Számtalan... Kedves Barátom!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a jókívánságaitokat mindkettőtöknek, viszont nektek is.

    VálaszTörlés
  4. Kicsit lemaradtam, mert nagyon összesűrűsödtek a tennivalóim a napokban. Nekem még csak a hatodik jön ugyan, de teljesen egyetértek veled. A jókivánságok területén is csatlakoznék, Számtalan....Nektek!

    VálaszTörlés
  5. Nem lóverseny ez. Szerencsémre én sem nagyon érek rá mostanában gép, vagy a tv előtt tölteni azt a rengeteg szabadidőmet. Kihasználom a viszonylag jobb időt, és a trikéval kerekezek inkább. Majd ha pihizni akarok, akkor ülök csak a computer elé, és akkor tudok válaszolni.
    A hatból lesz még harminchat is. Köszönöm a jókívánságodat, de ezt tényleg nem önös szándékkal írtam. A házassági évforduló, csak a bejegyzésnek volt apropója.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10