2010. ápr. 2.

DILEMMA

Teljes a dilemmám, mert nem tudom eldönteni, hogy ahogy öregszem a korral a rosszhiszeműségem is növekszik, és emiatt látom a jövőt egyre sötétebbnek, vagy fiziológiai oka van. Az öregkori elbutulás előjeleit figyelhetem meg magamon? Nem kell a jövő miatt aggodalmaskodnom, csak az életkori konzervativizmusom az oka? Ahogy mi megváltoztunk, a mai korosztály is ugyanúgy meg fog változni?
Emlékszem fiatalkoromból, (ez még jó jel az elbutulás miatti kortünet szempontjából) hogy az akkori öregek is hasonlóan sötéten látták a jövőt, az ahhoz hasonlatos jelekből, mint amiket a jelen időben én is tapasztalok. Abban az időben a fiatalok viselkedési kultúrája a kapott szabadság miatt szabadosabbá vált, de ahogy múlt az idő egyre jobban konszolidálódott ez a jelenség. Felnőttünk, beértünk, és sajnos meg is öregedtünk. A világ nem állt meg, csak megváltozott. Majd az utókor bizonyítja, hogy merre. Jó felé, avagy nem. Így nem lett igazuk az ősöknek, akik csak nagyon nehezen bírták elviselni a Beatles korszak fiatalok életérzését. Hogy ez pontosan mit takar, az egy külön történet. Mind például a zenében, a frizura, a viselkedés kérdésében feszülő ellentétekben hasonlóságot, párhuzamosságot vélek felfedezni az akkori, és a mai korosztályoknál. Vagy van különbség az akkori, és a mai kor generációs ellentétei között? Vagy a kérdésekben benne van a válasz is?

3 megjegyzés:

  1. Így van! Meg fognak változni. Mindig minden és mindenki változik. Mi is! "Most is!" Legfeljebb nem vesszük észre, vagy tudomásul!

    VálaszTörlés
  2. A változást a tapasztalatok szerzése automatikusan hozza magával. Az idő haladtával egyre bölcsebbek leszünk -vagy azt hisszük-, és ezért inkább a lényeges dolgokra koncentrálunk. Van tehát párhuzam, a hülyeség azonban hülyeség marad, csak egyre nagyobb lesz.

    VálaszTörlés
  3. Nagyapám erre azt szokta mondani: "ki milyen Pistike korában olyan lesz Pista bácsi korában." Most már vitatkotnék vele, mert vagy okosabb lesz, vagy hülyébb!

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10