2010. jún. 4.

JÖN A VÍZ

Ahol én lakom, az egy szerencsés hely, mert magaslaton van. A víz itt csak lefelé tud folyni. A falut átszelő egyetlen vízfolyás még nem vadult meg soha olyan mértékben, mint a híradásokban látható szilaj folyókká alakult patakocskák.
Mert hisz viszonylag csekélynek mondható a vízgyűjtő területe. Ha itt nálunk árvíz lesz, akkor azt csak bibliai özönvíz okozhatná. Az én házam magas, masszív betonalapzaton nyugszik, ezért vízkár engemet nem veszélyeztet. Nem úgy, mint számtalan honfitársamat. Nem mindenki olyan szerencsés, mint e tekintettben én. Úgy hozta a sors, hogy olyan helyen kellett megtelepülnie, mely most rettenetesen veszélyessé vált. Ez a veszély sajnos egyre gyakrabban fog jelentkezni, „köszönthetőnek” az egyre szélsőségesebb időjárásnak.

Az április a globális felmelegedés miatt a megszokottól jóval melegebb volt. A tengerek nagyobb párolgása vezettek a ciklonok kialakulásához. Ezt nem én találtam ki, ez komoly szakemberek együttes véleménye. Ennek isszuk most a levét. Van, ahol majd szó szerint. Elkezdődött a vég kezdete. Lesznek itt még cifrább események, melyek az üvegház hatás számlájára irható. Egyre nagyobb számban keletkeznek nálunk is például tornádók. Néhány röpke év alatt úgy meg fog változni időjárásunk, hogy annak változásnak a gyorsaságát követni se tudja egyre betegebb szervezetünk. Az ilyen hirtelen változásra képtelenek, bele fognak dögleni. Már most is megviseli az idősebb korosztály életét a frontok váltakozása. Lásd az egyik évben a franciáknál huzamosabb hőség alatt úgy hullottak az öregek, mint a legyek. Régen a II. ukrán front, manapság a hideg, és melegfront támadásait kell elszenvednie. De félő, hogy a most még rezisztensebb fiatalok életére is kedvezőtlen hatással lesz a változó klíma.

De most, ami nagyon zavaró, az a rengeteg víz. Ott is okozott bajt, ahol eddig emberemlékezet óta semmilyen zűrt nem csinált. Az ország minden hatodik helysége kénytelen szembenéznie ezzel a kihívással. Okosat, bármennyire is szeretnék, nem tudok mondani. Nem tudnak mondani a szakemberek sem. A homokzsákos védekezési mód csődje után már nem marad más, mint fájószívvel hagyni, hogy a víz tegye, amit akar.

Egyre többször lesz az idei évhez hasonló magas víz, mi ellen a gátakat még magasabbra kellene emelni. Az pedig nem megoldás, mert a jelenlegi földalapú töltések nem bírnának ellenállni a víz nyomásának, átáznának, és csak idő kérdése lenne, hogy mikor szakadnának át. Ha emelnénk felfelé, akkor az alapját is ellenne növelni, az pedig lakott területen a beépítések miatt vagy nem lehetséges, vagy a kisajátítások eszméletlen mértékben megemelnék a munka kölségvetését. Nincs mese, a védekezés egyetlen járható útja az árvízi vésztározók építése. Gondolom én. Ameddig nem történik kézzelfogható változás ez ügyben, marad a jelenlegi ideiglenes megoldás, átvágni a töltést és lakott területen kívül elárasztani a paraszt földjét. Még ez a kisebbik baj, a nagyobbik az amikor lakott területnél szakad a gát. Elképzelni sem tudom, de ezzel azt hiszem más is így lehet, milyen szívfájdalmat él át, aki látja veszendőbe menni értékeit

Szolidáris vagyok velük.

2 megjegyzés:

  1. Megnevezted a megoldást! Bizony árvízi tározókat kell létehozni, amit a szakemberek is sürgetnek évtizedek óta. Már csak azért is, mert ha létrejön az "elsivatagosodás" amivel a klimakutatók rémisztgetnek, földrajzi elhelyezkedésünknél fogva ivóvíz "nagyhatalom" lehetünk. Ellentétben a mai gyakorlattol, mikor is a cél, minél hamarébb átterelni az ingyen vizet az országon. A mostani védekezésnél sok hibát vétett a vezetés. Több helységbe késve küldték a megerősítést, akkor mikor már vesztettek. Volt, hol vállalkozói adományokból lett csak homok. Hernádkércsen napokig csak az önként felvonuló kaposvári Kötél speciális mentőalakulat és két fő helybéli tűzoltó állt a vízzel szemben. Miért kellett várni tegnapig a több ezres létszámú erősítés kivezénylésével? Sorolhatnám, de...!

    VálaszTörlés
  2. MJ Milyen igaz! Ez most inkább a politika csődje volt, mint a rendszeré. Én olyan iskolában tanultam, ahol vízügyis képzés is volt. Ott mondták az évfolyamtársak, -amikor szóba került- hogy körgátakat kellene csinálni a lakott területek körül a mai gátrendszer helyett. Olcsóbb lenne a védelme, és sokkal kisebb kellene. De nincs rá pénz azóta sem, hogy az 1800-as években kitalált "folyamszabályozást" környezetbarátabb, fentarthatóbb rendszerre cseréljük. Plusz a régi rendszer fontos elemeit az ott gazdálkodók, hol szándékosan, hol nemtörődömségből hagyták tönkremenni. Átemelők, belvízvédelmi, árvízvédelmi csatornák. A "vízügyis" lobbi gyenge lábon áll, mert árvíz ritkán van.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10