2010. jún. 18.

ÁM BLOKK

AMI CSAK ÚGY ESZEMBEJUTOTT

KÉZILABDA

Plusz adalék a tegnapi bejegyzésemhez. Az általam veszélyesnek tartott küzdő sportok mellett van egy rendkívül durvának tartott csapatjáték. Na nem a hoki, mert a látszólagos durvasága, sokszor látható kemény adok-kapok ellenére komolyabb sérülés az erős szerelésnek köszönhetően, nem történik.
 Amire én gondoltam az a kézilabda. Itt aztán vannak kemény belemenések, mind a férfiaknál, mind a nőknél egyaránt. A sérülési statisztikák is meglátásomat igazolják. Igaz, pufajkában nem lehet a labdát kergetni. Lányom révén, ismerek néhány, valaha aktívan kézilabdázó leányzót, akik komoly sportsérülést szedtek össze pályafutásuk alatt. A vége bicska lett.

VITAINDITÓ

Változik a világ, mi is változunk. Nekem nincs bajom ezzel, csak egyesek türelmetlenkednek. A férfi és nő kapcsolatában a férfiak domináns szerepe nem fog megváltozni máról hónapra. Ami génjeinkbe belevésődött évezredek alatt, azt nem lehet megváltoztatni röpke pár év, évtized, de még néhány évszázad alatt sem. Valaha az őskorban volt un. matriarchális időszak. Majd a fejlődés előrehaladtával ez a törzsi berendezkedés apaivá, patriarchálissá vált. A váltás okai a megváltozott külső körülményekben keresendő. Mindez nem pár év alatt zajlott le. Ezért tartom lehetetlennek a nők szerepének drasztikus megváltozását. Hiába hordanak nadrágot, attól még a klasszikus férfi szerepeket nem fogják átvenni. Olyan nagyfokú változások nem állnak fenn, ami a társadalomban elfoglalt helyükön változtatni kellene. Ezért ne legyen a cél az egyenjogúság megszerzése. Legyenek, illetve maradjanak meg külön férfi külön női jogok és kötelességek. Ezeket tartsák be. Slussz.(Na jó, ezt nem lehet ukázba adni, én nem is szándékozok ilyet tenni, mert ki vagyok én, az Isten? Csak elmélkedek, aminek a vége néha hülyeség lesz, de én már ezt a „luxust” is megengedhetem magamnak.) A két nem jogai és kötelességei ne keveredjenek, mert attól olyan nagy káosz lenne, és ez végpusztulást hozna ránk. Ettől nem kell félni, hogy ez bekövetkezzék, mert a nő és férfi közötti biológiai különbözőség, ezt szavatolja.

ERŐSEBB NEM?

Az biztos, hogy a férfiak a nagyobb izomtömegük miatt erőssebek a nőknél. Erősebbek de csak ebben. Valójában, ha a statisztikákat figyelembe vesszük, vagy csak a személyes tapasztalatukra alapozzunk, megállapíthatjuk, hogy jóval kevesebb évig élnek ők. Özvegyember ritka, mint a fehér holló, özvegyasszonyról ezt nem lehetne elmondani. A nők sokkal nagyobb terhelést el tudnak viselni, mint amit gondolnának magukról. Ezzel én nem azt akarom mondani, hogy a férfiak legyenek bunkók a nőkkel szemben. Azok viselkedési normák maradjanak csak fent, amik évezredek alaltt kialakult a férfiak és nők viszonyában. A nagyobb terhelhetésük valószínűleg a finomabb felépítésük, a szülés, és a gyereknevelés miatt van. Őket emiatt gondosabban építette meg a Teremtő, vagy az evolúció. Valójában a gyengébb nem, bármennyire is paradoxnak tűnik, maguk a, férfiak. Bármennyire is megalázónak érezzük, el kell fogadnunk, hogy ez így van. A lelki terhelés elviselésének különbözőségére egy beszédes friss példa: az árvízi tudósításokban megszólaltatott károsultaknál sokkal, de sokkal több a férfi volt, mint nő, akinél eltörött a mécses.

6 megjegyzés:

  1. A gyengébb nem maradjon nőies amennyire csak lehet, és ne szedjen magára dagadó izmokat. Ezzel egyetértek. Szeretem azt is, ha az én szavam dominál, de ebben már nem nézem azt, hogy férfival, vagy nővel állok-e szemben. A nők is teljes egyenjogúságot élveznek a szememben, így most nem értünk teljesen egyet, bár vannak igaz és jogos részek elmélkedésedben. Persze az enyém is csak egy vélemény.
    Ami a sportot illeti, mindegy, hogy milyenről beszélünk, tele van baleseti lehetőségekkel. Úgy a kézilabda, röplabda, labdarúgás, mint a küzdősportok területe. Aki mozog, az egyrészt egy darabig fejleszti izomzatát és egészségét, ugyanakkor veszélynek teszi ki a testét. Ezt tudomásul kell venni, de nem szabad, hogy elriasszon bárkit is. Az élet minden területén érhet minket baj, akár ágyban fekve is! :D
    A kulcs szerintem, a mértékletesség! Mint mindenben, többet ésszel, mint ész nélkül!

    VálaszTörlés
  2. Ez egy jól kidolgozott munka, gratulálok hozzá!
    Mivel igazolt versenyzőként egyszerre két sporott (foci, kézilabda) űztem versenyszerűen, (meg többet hobbiként), így belülről ismerem a kézi rejtelmeit. Mivel eljártunk a csajok meccseire, és jó kapcsolatban voltunk, pontosan ismertük a titkaikat is. Csúnya dolgokat műveltek egymással, rosszabbak mint a férfiak. Odacsíptek egymásnak, ahova nem is gondoltuk volna, és férfiként ezt nem tettük a másikkal. Meg ilyenek. És a nők a férfiakat tartják agresszívnak. Érdekes. Mára sok elmélet megdőlt a beidegződött férfi gonoszságokról, előítéletekről. Van, amikor több részeg nőt látni az utcán, mint férfit. A hírek egyre több, nő által elkövetett erőszakos cselekedetekről szólnak. Mivel gyerekkoromtól kezdve sok nő volt körülöttem, így az élet megadta azt a lehetőséget, hogy kiismerhettem őket. Magamtól is tapasztaltam dolgokat, és ők is sokat elmeséltek magukról. Korán rájöttem, hogy nők sem angyalok, csak jobb a píárjuk. És a férfiak gyenge kis cuki anygayalkáknak tartva őket, nem látták meg a valóságot. Legalábbis a többség nem. A véleményem ellenére nekem a nő a legszebb, a legjobb találmány, és szeretni fogom őket a hibájukkal is. Ma már nem "tettlegesen" szeretem őket, mert demokratikus házasságban élek. :-)) Nem játszom a férfi főnököt, mindent megbeszélünk az asszonnyal, és közösen döntünk. Talán ezért tartós a házasságunk. Nem azt mondom, hogy nem vitatkozunk, mert azt senkinek nem hiszem el, de végül megegyezünk.
    Kíváncvsi vagyok, mikor fut bele a blogodba egy feminista. :-))

    VálaszTörlés
  3. Péternek
    Az utolsó mondatodra, a válaszom: én is. Köszönöm bejegyzésemről az elismerő szavakat.

    VálaszTörlés
  4. A történelem imádatom, számomra érdekesebbé teszi azt a kérdést, hogy a matriarchális társadalom, miért szünt meg.
    Röviden összefoglalva:
    A gyűjtögető életmóddal és a vadászattal kezdődött. Ekkor még minden rendben ment. :) A ház körüli teendők a nők, a gyűjtögetés a nők és gyermekek feladata volt. Egyszerűbb, mint a vadászat, ami sok időt, és kitartást igényelt a kezdetleges eszközök miatt. A férfiak sokáig voltak távol és gyakran üres kézzel tértek haza. A nő fogta össze a családot és látta el, így nem véletlen, hogy családfőként funkcionált.
    Később, az álattartás és a tudatos mezőgazdaság miatt, tartalékokat sikerült felhalmozni az ügyesebben gazdálkodó családoknak. Talán az irígység miatt, vagy a könnyebb megélhetés miatt, támadások érték a jobban élőket. A vadászatban jártas férfiak, így fegyvereiket a betolakodók ellen fordították, hogy megvédjék vagyonukat... stb. Szép lassan kialakult a katonaság is, akik a vagyonosabbakat védték... de ez más történet.
    A lényeg, hogy leegyszerűsítve, így vált a férfi az erősebb nemmé, azzal, hogy védelmezte családját és értékeiket.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10