2010. jún. 1.

SZLOVÁK-MAGYAR KÉT JÓ BARÁT!

Fals a cím, igen. Ha a szlovák szót becserélném lengyelre, nem tűnne furcsának. Pedig de szép lenne, ha a címben foglaltak igaz lenne. Nem áll szándékomban, meg kellő tehetségem sincs hozzá, hogy kutakodjak az ellenséges viszony okairól. Békebíró meg végképp nem akarok lenni.
Nekem a Két kicsi kecske meséje ugrik be, bizonyára mindenki ismeri ezt az egyikünk se engedi mesét. Az időzítéssel van baj. Belpolitikai okok miatt mindegyik fél lép egyet, csak rossz felé. Mindig arra, amerre a másiknak nem oké. Még véletlenül sem adnak engedményt a másiknak. Vagy teljesen mindegy merre lépnek, az úgysem fog klappolni? A szlovákiai magyar pártok kérték a Magyar Parlamentet, a szlovák választásokig ne tegyenek semmi olyat, ami miatt nekik szorulnia kellene. De tettek. Választ léptek a szlovákok, elveszik attól a szlovákiai magyartól a szlovák állampolgárságot, aki kéri a magyart. Ezek szerint, Szlovákiában nem fog létezni kettős állampolgárság? De igen, csak a magyaroknak nem. Egyiknek lehet, a másiknak nem. Ezt hívják, kettős mércének.

7 megjegyzés:

  1. Az összes környező ország közül egyedül Szlovákiának probléma. Való igaz, előre megmondták, ha most feldobjuk nekik a labdát leütik. Feldobtuk! Leütötték! Lelkük rajta, de kivételesen nekünk van igazunk. Alkotmányt módosítottak és akkor az minden állampolgárukra kell vonatkozzon, mert ha nem nemzetközi normákat sértenek. Lehet, ha Sólyom Lászlóval szemben nem annyira arrogánsak, akkor most mi sem lettünk volna azok? Lehet.

    VálaszTörlés
  2. Szlovákia viszonylag kis állam, valamivel több mint 10% magyar lakossággal, és jelentős régi magyar területtel, tehát leginkább tarthatnak attól, hogy a magyarság erőteljesen rátelepedne az őslakosságra. Aki sokat jár át, tudja, hogy a határközeli településeken alig hallani szlovák beszédet az utcákon. Már ez riasztó lehet a szlovákok számára, énem bestzélve arról, hogy ez olyan településen is előfordul, ami echte szlovák település. Egy példa: Nasvad, ami egyértelműen szlovák nevű település, a lakosság 59%-a magyar anyanyelvű. Élén a polgármesterrel. Nem védeni akarom Ficóékat, csak kicsit próbálok rávilágízani a helyzetükre. Persze engem is irritál a ténykedésük. Csakhogy, aki beszélget a kinti magyarokkal, és nem csak a hírekből kap infót, az nagyon megleődik a véleményükön. Több ottani magyarral beszéltem, akik azt mondják, ők szlovákiai magyarok. Döbbenetes. Nekik az a szülőhelyük, és már egyformán érzik magukat magyarnak és szlováknak. És pont ezért is fontos, hogy mi többet törődjünk velük, hogy ez a helyzet ne forduljon abba az irányba, hogy kb 2 generáció múlva ne teljesen szlováknak érezzeék magukat. De van-e jogunk ezt irányítani, és miért mi küzdjünk azért, hogy ők Magyarnak érezzék magukat? Nehéz ez, főleg, ha kint nem velünk éreznek, nem velünk gondolkodnak. Egyéb info lehetőség: www.ujszo.com
    Tisztelettel:
    Péter

    VálaszTörlés
  3. Trianon óta lassan már 100 év telt el, nem csoda, ha a kinti magyarok már szlováknak érzik magukat. Ettől azonban még magyarok maradnak, így megérdemlik az állampolgárságot. Mindegyik félnek túl kell lépni a sérelmein, és nem nacionalista eszméken kellene lovagolniuk. Nálunk is túl sok az ilyen megnyilvánulás, ez félelmet okoz odaát, ahol szintén egyre inkább erősödik az ilyen hullám. Vajon hova vezet ez?
    Igen, igazunk van, ám politikailag nem biztos, hogy szerencsés volt pont most meglépni ezt a lépést!

    VálaszTörlés
  4. Miért is kell nekik a magyar állampolgárság? Úniós tagország mind a kettő. Szabadon utazhat, letelepedhet, dolgozhat mind a kettő országban a szlovák is a magyar is. Ukrajnában sincs kettős állampolgárság, és Szlovákiában sem csak a magyarokat érinti. A Csehek már tiltakoztak is. Ez Viktorék műbalhéja. Okafogyott, értelmetlen, és nem túl elegáns. Fico, és Viktor egy kutya. A két nép meg jól megérdemli őket.

    VálaszTörlés
  5. Zolcsik! A szükségességét csak az érzi, aki benne van. Tehát, nem mi. Nem a jogi, hanem a lelki hovatartozás hiányzik a "kint rekedt" magyaroknak, illetve leszármazottjaiknak.

    A 10%, pedig megtévesztő, mert statisztikai adat, tehát azok akik még vállalni akarják, vagy merik gyökereiket. Szlovákiában egyre több a vegyesházasság, ami nem baj, sőt! Ebből is látszik, hogy a lakosság másképp vélekedik a nemzetiségi kérdésekről, mint a politikusai... Emiatt egyre kevesebb, a magyar iskolák tanulóinak száma és fontosságát veszti nyelv megőrzése is. Más országokban nagyobb a magyarság ragaszkodása a múltjához és jelenéhez, mégsem fenyegetik őket. Legalábbis egyelőre. A hógolyó, Szlovákiából indult, de ki tudja mekkorára növi ki magát... Tartok a lavina veszélytől.

    VálaszTörlés
  6. Igazad van. A szükségességét ők érzik, és nem mi. Szerinted ki kérte Viktortól, hogy ne kapkodjon legalább a választásokig? Ez a törvény kinek árt majd a legtöbbet? Hát az ott élő magyarok. És igen nekik. Viktorékat marhára nem érdekelték a határon túliak, mint ahogy Ficot sem érdekli az itt élő szlovákok sorsa. Ne mondja nekem senki, hogy majd a magyar útlevéltől érzi magát magyarabbnak! Nem tudom feltűnt-e, de a többi országban ahol magyarok élnek semmi nincs. Nem ünnepelnek a székelyek, a vajdaságiak. -Pedig ők még az Euban sincsenek bent.- Ettől csak Viktor érzi nagyfiúnak magát. Mi meg asszisztálunk neki. Pedig ettől sokkal fontosabb dolgokkal kellene foglalkoznia. Ez volt az ország, és az itt lakók legnagyobb problémája?? Nem hinném.

    VálaszTörlés
  7. Az átszakadt gátak jól példázzák a fontossági sorrend felborulását. Ha egy héttel előbb lépnek, lett volna idő, és ember megmenteni falvakat, házakat. Mire felébredt a politika, már későn értünk oda. Pedig vártuk a parancsot egy ideje. Hiába. Jó lenne, ha a kormányon lévők fejében tudatosodna, már nem ellenzék. Nincs kire várni. Nekik kell dönteni. Ha lehet jól.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10