2010. jún. 23.

AGYKARBANTARTÁS


Azt előre bocsátom, hogy elmélkedésemnek nincs semmi tudományos alapja, lévén nem vagyok szakember. Csak arról tudok írni, amit az 56 év alatt megfigyeltek, megtapasztaltak mondatnak velem. Ha zöldséget írok annak is meg van a veszélye, ezért mindig mindent fenntartással kell fogadni. Nemcsak előző mondatomat, hanem az egész bejegyzésemet is.

Úgy látom rendkívül fontos feladat az idősebb korúaknak, tehát nekem is, a szellemi frissességünk megóvása.
Az idő előrehaladtával, az öregedés miatt, előnytelenül változik agyunk struktúrája. Emiatt, lelassul gondolkodásunk sebessége, kopik élessége, memóriánk sem funkciónál úgy, hogy az elvárható lenne. Több ideig tart, míg a megfelelő szó, vagy gondolat előhívható belőle. Állandó edzéssel kell szinten tartani szürkeállományunkat. A vegetatív idegrendszerünk olyan külső stimulálására én nem tudok módszert, amivel lehetőségünk lenne javítására. Ami itt valami elromlik, annak helyrepofozásához szakemberek tudását kell igénybe venni.

A szegény Dédi mindig azért imádkozott, hogy szeme és elméjének világa öregségében el ne hagyja. Szerencséjére meghallgatatott imája. Ez az a két dolog, ami az emberi méltóság megtartásának legfontosabb záloga. A szemünk világának sikeres megőrzése csak a szerencse szeszélyén múlik. Elménk világosságának megoltalmazásában hathatosan szerepünk lehet. Agyunk azon részéhez, amelyre külsőleg is tudunk hatni, karbantartásához optimális esetben nem kell orvosi segítség. Saját magunknak lehetünk szellemi edzője.Vannak bejáratott technikák, ami ezt a célt szolgálják, mint például a tanulás, a keresztrejtvényfejtés, az olvasás, a sakkozás, mint például olyan szellemi produktum létre hozása, mint ezen blog megszületése is. Ennek az utolsó szempont hasznosságának az elbírálásához szakember véleménye szükségeltetik. Valószínűsíthető, az is szerepet játszik, hogy élete eddigi folyamán ki milyen tevékenységet folytatott. A szellemi foglalkozásúak vannak előnyben, mert állandó edzésben tudták tartani agyukat munkájuk miatt. Egy kazánkovácsnál az időskori elbutulás veszélye sokkal nagyobb, mert ő életében legfőképpen az izmait edzette. Bár a fokozott izomtevékenység révén az agy oxigén ellátása is jobb lesz, ami az agy állagmegóvásra csak előnyt jelenthet. A későbbiek folyamán is komoly szerepet játszhat az időskori fizikai fittség megléte. A frissesség megőrző módszerek felsorolása nem teljeskörű, csak azokat írtam le természetesen, amik momentán eszembejutottak. Ha az általam gyakorolt, de az eddig még nem igazolt módszer nem hathatós, akkor várható nálam is a zizi állapot idő előtti megjelenése. Félő, hogy én is a veszélyeztetettebb csoporthoz tartozom, mert aktív életemben csak kisebb részben végeztem szellemi munkát, nagyobb részben a fizikai munka dominált nálam.

1 megjegyzés:

  1. Nehéz terep! Igen keveset tudunk az agy működéséről. Azért abban kétségtelenül igazad van, használni kell!
    Ezt igen sokan megfogadhatnák!

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10