2010. jún. 22.

NEM AKAR VÉGE LENNI

Tegnap este „komoly” hidrológiai munkálatokat kellett végeznünk, mert az állandó esőzések miatt kissé kritikussá vált a vízügyi helyzet nálunk. A telkem lejtése olyan, hogy körülöttem lévő szomszédok egy részének területéről is rajtam keresztül távozik a lehullt eső.
Most már igazán elegem van az égi „áldásból”, ami már minden csak nem áldás. De hát úgy látszik már az ember beszéd sem hallatszik fel az égig, mert ahelyett, hogy az esőfelelős zárna a csapon, inkább nyit rajta.

A pincém megtelt csapadékvízzel, majd kicsap. A háztetőről lefolyó csapadékviz elvezetésére szolgáló csatornát igénybe kellett vennem, az udvaromban, kertemben felgyülemlődött ár levezetéséhez. Kénytelen voltam drasztikus lépéshez folyamodni, csákánnyal kiütni a csatorna betonszegélyét. Itt-ott kellett kicsit ekecselni a kapával, és reggelre eltűnt az este még bokáig érő víz. A pincében megrekedt víz majd jó lesz locsolni később, mikor majd a forróságot, a szárazságot kell elviselnünk. Mert félő, hogy most majd ez fog bekövetkezni.
Ami nálunk van a víz frontján, az semmi. Aki eddig nem tudta, hogy Magyarország melyik csücskében mi hol található, az most a „vizes” híradások nyomán kikupálódik. Nem győzzük kapkodni a fejünket, mert annyi felé történik vihar, jégverés, árvízi esemény. Remélem, nem sokára elmúlik ez a hideg, csapadékosabb időszak. De az sem lesz jó nekünk, mert a visszamaradt pocsolyákban, a meleg hatására szúnyog lárvák milliói fognak kikelni, minden melegvérű „őszinte” örömére. Szúnyoghadak megjelenésének ugyanolyan káros pénzügyi hatása lesz, mint a sok víz okozta károknak. Nemcsak a reflektált helyeken. A Balatontól, még ha kimondottan ragyogó strandidő is lesz, elriasztják a mind a bel- mind a külföldi turistákat. A bevételek csökkenése tovább fog gyűrűzni, aminek beláthatatlan következményi lesznek. De nemcsak ennél a gazdasági szegmensnél, mindenhol. Kár ragozni a szót. Ramaty egy évünk lesz.

2 megjegyzés:

  1. Helyesbítek! Ramaty egy évünk van!

    VálaszTörlés
  2. Ez az időjárás az okozott károkkal "elintézte" a jövő évet is!
    Megbecsülhetetlen, hány milliárd úszik? Most viszont, legalább tudjuk hol!

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10