2010. jún. 10.

SIRALOMHÁZBAN ÁRTATLANUL

Jó néhány napja nem írtam, nem lustaságból, hanem a pipa miatt. Ameddig nem nyugodtam le, nem mertem a klaviatúra közelébe kerülni. Abban az állapotban zömmel olyat írtam volna csak, amit ha a televízióban olvasná fel valaki, egy fütyülés lett volna az egész. Mindig okozhatnak csomagok felbontása meglepetést, mint ahogy az ország első embere tette két nappal ezelőtt az ő Bokros csomagjának* ** felbontásakor.
Volt benne kellemes is, mint például az otthoni pálinkafőzés engedélyezése. De volt benne olyan is, ami igencsak kiverte a biztosítékot. Konkrétan, ami személy szerint engemet igencsak érzékenyen érint, a minimálbér megterhelése 16% adóval. Ha felbruttósítják, akkor bocsánatot kérek. Mert én úgy emlékszem, hajdanában, amikor bevezették szja-t, hogy ne érje hátrány a dolgozót, az adó összegét hozzácsapták a fizuhoz. Erről most szó sincs, azért, mert a minimálbér eddig is adóköteles volt 0 %-os kulccsal. Tehát nem az első alkalom, hogy adót vettnek ki a minimálbérre. Azzal tisztában vagyok, hogy bajban van a költségvetés. Mikor nem volt az? De most megint azoktól várnak áldozatot, akik amúgy is a rendszerváltás kárvallottjai? Milyen keresztényi erkölcsi tétel mondja azt, hogy abba kell belerúgni, aki már amúgy is a földön van? Nincs is olyan szándék, hogy a minimálbéreseket anyagi hátránytól menetesítsék. A játék arra megy ki, hogy elvenni a szegényektől mindent, és odaadni a gazdagoknak. Akárhogy is csűrik-csavarják mindenféle praktikával, a végeredmény az.

Én azt hittem, hogy a miniszterelnök úr és népes kompániája magasan kvalifikált, hiszen tele vannak doktorokkal, látják, legalább is sejthetik tetteik következményeit. De félő, hogy nem. Ami politikát folytatnak, az felér egy öngyilkossággal. El fognak tőlük fordulni a népek, támogatottságuk lecsökken olyan kritikus pont alá, ami után távozni kell a politikai életből. Vagy tévedek? Akiknek kedveznek ők többen vannak, mint az általuk leavanzsált lumpenproletárok? Tehát nincs veszélyben pozíciójuk? Akkor miért nem tőlük vesznek el havi 10.000 Ft-ot. Őnekik ez nem számítana komoly érvágásnak, de ezt a szófordulatot a szegényeknél lehet szó szerint is érteni, mert számukra ez a csekélynek egyáltalán nem mondható összeg elvétele ezt eredményezné. Mintha az lenne a cél, hogy hulljon a férgese, hadd pusztuljon a szegény meg a nyugdíjas? Így kevesebb pénzbe kerülnének. Csakhogy akkor a gazdagok belefulladnának a saját szarukba. Vagy vezetnék a szippantós autót. Ugye ezt nem akarják. Hisz cselédre nekik is szükségük van. A Horthy-korszak társadalmi berendezkedésével kokettálnak. Remélem, hogy nem. Vagy igen? Ha már a történelmi párhuzamnál vagyok, emlékezzünk milyen „bökős” lett ennek a „boldog békeidőnek” a vége.

Ja, hogy miért ez cím? Én úgy látom, hogy a miniszterelnök úr keresztényi lelkülettel beutalt ártatlanul jó pár (ez esetben 1+sok nulla) embert ebbe, az élet utolsó előtti helyiségébe. Valami pozitívat kellene most lépnie, ami ezt a gyászos hangulatot feledtetni tudná. A hátraarc ugyan nem várható el, hiszen monopolhelyzetben van, azt tehet, amit csak akar. Az én, és mások lelkivilágával foglalkozna, az csak hiú ábránd maradna részemről.

Lehetett volna más cím is. Íme néhány, szerintem találó: Damoklész kardja, akarom mondani Orbán kardja. Ezt akartad, hülye paraszt. Nesze Jenő, Mikulás. Szívatnak anyám, stop! És még sorolhatnám őket.

*A Bokros-csomag jóval kisebb terheléssel járt volna, a mostani Orbán csomagnál. Ha akkor ellene nem lázadozunk akkora vehemenciával, már régen túl lennénk a nehézségeken. Csakhogy a történelemben nincsen ha.

** A Bokros-csomag itt egyenlő megszorító csomaggal, amibe eldugták az akasztófa kötelét is. Mert az szorít csak igazán.

5 megjegyzés:

  1. No látod! De lehet odahaza főzni a pálinkát saját fogyasztásra.
    SAJÁT FOGYASZTÁSRA!!!
    Úgy könnyebb...! Gondolnak ők mindenre!

    VálaszTörlés
  2. Másképp nem is lehet elviselni. Így tényleg könnyebb. De hát néha ki kell józanodni. És akkor szembesülünk a politikusok érzéketlenségével. Az pedig annyira visszataszító, hogy csak delíriumban lehet elviselni. Egyébként nincs túldramatizálva a helyzet, én és családom tragédiának éljük meg ezt a csomagbontást. Való igaz, gondoltak ők mindenre, csak arra nem, hogy az egymillió háromszázezer ember mit fog tenni, amikor a kiadás több fog lenni, mint a bevétel. Így is kispénzük van, eddig is szűkölködtek, ezután meg nyomorogni fognak, köztük én is. Csak ne legyen igazam.

    VálaszTörlés
  3. A Viktor 12 évvel ezelőtt sem nagyon érdeklődött a dolgosabbik réteg bajai iránt. Nem tudom miből gondolta az a sok jó ember, hogy most fog. A kollégákkal a választások előtt borítékoltuk mi fog lenni. -Nem volt nagy mutatvány, 12 éve pont ez volt- Ígérgetünk fűt-fát. Majd a győzelem után bejelentjük, hogy a másik eltagadta mekkora a baj, és mindent visszavonunk. Most még az sem zavarta őket, hogy beborítják vele a forintot, és a tőzsdét. Meg közben viszi a víz az országot. De legalább lehet állampolgár egy kassai, én meg főzhetek magamnak hideg zsíroldót. Hipp-hipp!!! Az igazi gond az, hogy a másik oldal pont ugyan ilyen.

    VálaszTörlés
  4. Ez érdekelne! Műkedvelőként, de szeretem a gasztronómiát és néha kontárkodok. Te hogy fűszereznéd a hideg zsíroldót?

    VálaszTörlés
  5. :D Kicsi törkölyt, rengeteg cukorral és vízzel. Érni hagyjuk, majd lepárlás után olcsó bögrecsárdákban kimérjük a helyi folklór lelkes ápolóinak. Nagyjából ez megy most is. De ha szabadon kotyvaszthat otthon bárki, ipari méreteket fog ölteni. A kereskedelmet nehéz bizonyítani. A "mindenki, mindenkit ismer a környéken" elve alapján. Idegennek nem adnak el semmit. Szóval ez is egy remek ötlet a kormány részéről. Egyébként eddig is szabad volt főzetni. Ellenőrzött főzdében. Bár a minőséget ott sem nagyon ellenőrzik.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10