2010. jún. 26.

EZ KÉREM CSALÁS

Értékelem és nagyrabecsülőm az egyenes beszédet, még akkor is, ha nagyon fájó tud lenni. Ha én vagyok az áldozat, akkor igen. De ha szeretteim felé kell másnak rossz hírt közölni, akkor már, nem vagyok ilyen megértő. Ha meg nekem kell ezt megtennem, akkor hajlamos vagyok a kegyes elhallgatásra. Szerencsére az emlékezetem szelektív, így az utolsó mondatban szereplő kegyes elhallgatások konkrét példáira már nem emlékszem. Nem kell mindenkinek mindig mindent tudni. Ez a fajta sumákolás a családban még megengedhető, hisz mindkét fél érdekét szolgálja. De azon a bizalmi alapon nyugvó kapcsolatnak, mint az orvos-beteg viszony, ott nincs helye semmilyen csalafintaságnak.
Sok privát orvos, tisztelet a kivételnek, mégsem nem tartja be ezt az alapvető etikai szabályt. Anyagi haszonszerzés céljából, hamis illúziókban ringatják azon betegeiket, akiktől pénzt remélhetnek. Betegeknek azt a vágyát használják ki, hogy mindenáron szeretnének megszabadulni nyavalyáiktól. Könnyű rávenniük a laikus betegét arra, hogy költséges, de teljesen felesleges kezelést vegyen igénybe.

Tudok konkrét példákat, de mivel nem vagyok orvos, állításaimat autentikusan nem tudom alátámasztani, ezért azok említését, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében, inkább mellőzöm. De azt látom, hogy mindenféle orvosi hókuszpókusz ellenére, ezekben a példában szereplő betegek állapota nem javul. A rafináltaknak könnyű megvezetni az egyszerű embereket. Azok meg csak tejelnek, mint a jó marhák.

Tudom, talányos esetben az orvosok válasza az, hogy mivel minden ember egyedi, a betegsége is az. Nincs az adott tünet kezelésére csak egy holtbiztos módszer, ami meggyógyíthatja azt a nyavalyát. Muszáj kísérleti nyuszit csinálni a páciensből, mert másképp nem érhet célt. Ez esetben rendben is van az orvos kutakodása, de amikor fiksztum fertig tudja, hogy semmi értelme sincs a további ekecselésének, mert ezt a bajt majd csak a sárgaföld tudja meggyógyítani, rá enyhülést hozni, na kérem az a hitegetés, az bizony vérlázító. De hát mit lázadozok, a világ már csak ilyen pénzhajhász, addig így lesz, míg ember, vagy pénz lesz a Földön.

1 megjegyzés:

  1. Mikor pénzért megy, akkor elitélem! Van viszont a kegyes csalás, azt nem tudom nehezményezni. Lehet hamisnak tűnik a remény ébrentartása, de csodák néha igenis vannak!

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10