2010. máj. 16.

HOL JOBB LAKNI?

Falusi gyerek vagyok, mindig is falun éltem. Kivétel ebböl talán csak a kenesei Honvéd lakótelepen töltött néhány év lehet. Azt inkább a kisvárosi élethez hasonlítanám, mint a falusihoz. Itt a nagyváros előnyeit ugyan nem tudtam megélni, úgyhogy tapasztalat híján, az összehasonlításoknál csak megfigyelés-elméleti szinten foglalkozhatok. Dolgoztam városban néhány évet, de arra nem alapozhatom teljes mértékben vizsgálódásomat, habár biztos az ott szerzett tapasztalatok is számítanak valamit.

Ahogy a városi életformának, a falusinak is vannak előnyei és hátrányai. Azt aláírom, hogy a városi lét sokkal kényelmesebb, mert több szolgáltatás, üzlet, és munka van, mint faluhelyen. A városi embernek sokkal több lehetősége van a kultúrára, nem úgy, mint itt faluhelyen. Itt helyben a legnagyobb szórakozási lehetőség néha a falubeli fiataloknak szervezett diszkó, no meg a kocsma. A diszkóhoz már öreg vagyok, a kocsmától meg idegenkedek. Sok minden zavar, a cigifüst meg kimondottan. Ha az én alkoholfogyasztásomon lenne mérvadó a kocsmai forgalomban, akkor az apák boltja intézmény már régen csődbe ment volna. A focit szeretem de a szurkolás hangnemét már nem. Meg is nézném a helyi csapat mérkőzéseit, csak az a fránya filhallásom ne lenne ennyire érzékeny. Még így bénán is meg tudnám közelíteni a focipályát, lévén itt van közel hozzám. A háromkerekűmmel sec perc alatt oda tudnék vágtázni. De hát kényeskedek. Vannak épkézlábúak, akik többre vágynak, mint én. Ők elutazhat a városba, Fehérvárra, de az meg plusz pénzbe kerül. Igen utazhat, ha van mivel. Ha van autója, akkor nincs probléma, ha viszont nincs, akkor a tömegközlekedéssel, ez pedig macerás. Be, be tud menni, csak haza nem, mert az utolsó buszjárat este fél nyolckor eljön. Megoldható a hazautazás úgy is, ha az éjféli, vagy a hajnali vonatot választja. Akkor meg sokat kell rostokolni a vasútállomáson. Várakozni itt meg elég ciki. Másutt meg hol lehet dekkolni? A fehérvári dolog kilőve, mert az nagyon gázos, tehát ez az eshetőség is ugrott. Akkor marad a házi koszt, a saját szervezésű otthoni szórakozás. Az, pedig elég korlátozott, nem éppen nívós minőségűt tud produkálni.

Aki már nem szereti a zsongást, annak igazán megfelel ez a falusi semmittevés, de hát szerencsére a fiatalok izgágábbak. Ők, életkori sajátóságuk miatt a pörgősebb életmódot csípik, nekik ez a lanyha vidéki állóvíz édeskevés. Mivel a ritkán megrendezett helyi diszkó nem elegendő, ezért elutaznak nyáron álltalában Siófokra, egyéb időszakokban Fehérvárra bulizni. A mobiltelefon világában nem jelent problémát a kiruccanás megszervezése, a társaság összehívása. Hadd menjenek addig, amíg tehetik. Hogy hangoskodnak, amikor hazajönnek? Hát Istenem az még belefér. Engem személy szerint nem zavar, mert a ricsajukra felébredve még vissza tudok aludni. Igaz lehetnének csendesebbek is, de ha egyszer fel vannak dobodva, ez nem várható el tőlük. Idövel majd ők akarják a következő generáció fiatalságát csendre inteni.

Van olyan tél, amikor megszenvedjük a megyeszékhely határa miatti helyünket. A veszprémi KPM soha nem takarítja le a havat a balatonfőkajári útról a megyehatárig, így ezért minden egyes nagyobb havazás átminősít bennünket zsákfaluvá. Ha igazán nagy hó van, a sajátságos szél és terepviszonyok miatt a tél tábornok, mind vasúton, mind közúton Polgárdi felé is, akár napokra is bezárhat bennünket. Akkor aztán se ki, se be. Ilyenkor aztán megijed a jó nép, hogy éhenhalnak, mert az ilyen kritikus időben, alapellátásban is komoly zűrök szoktak lenni. Ezért, ha rosszra fordul az idő de, és még van lehetőség a tej, kenyér vásárlására, akkor bizony bespájzolunk.

Ha ennyi hátránya van, akkor mi adja azt a pluszt, ami miatt a falusi életet preferálják a városiak is. Mert vannak, akik csak pihenésre találják alkalmasnak ezt a helyet, de vannak már jó néhányan akik váltottak, elcserélték városi életüket falusira. Csak az az érv szolgál mellette, ami a városi élet egyik főbb, ha nem legfőbb ellentettje, a nyugalom, meg a jó levegő. Embere válogatja, de én biztos lemondanék a városi előnyről a falusi hátrány javára, ha jelen eszemmel választanom kellene a két lehetőség közül.

Adtam annyi támpontot irásomban, hogy könnyen kitalálható, hol is van ez a falucska. Lehet, hogy már az olvasás alatt rá is jött. De ha nem akar kutakodni, hát megmondom, Füle.

3 megjegyzés:

  1. Falusi élet mindenképpen, de nem árt, ha közel van egy város. Nekem szerencsém van, 15 km-re élek Somogy megye székhelyétől. Vannak hátrányai, de sokkal több előnyét tudnám megemlíteni. Aki olvasgatja a blogom, tudja mikről beszélek!

    VálaszTörlés
  2. Manó tudja, én nem! Mikor falun laktam, ott volt jó, most a városban lakom itt is jó. Előnye, hátránya van mindegyiknek. Azért, most azt mondom visszamennék falura, de ha ott lennék meglehet szivesen jönnék vissza. Mert az ember már csak ilyen. Miért vágyna oda, ahol van?

    VálaszTörlés
  3. Sosem laktam községben, csak Herenden, kollégiumi éveimben. De az más.
    Régebben kinéztem egy parasztházat. Bár ez is városomban volt. Sosem laktam családi házban, ezért a bekövetkező telektől ugyan tartottam, de beleszerettem és nagyon akartam. Sajnos vágyam nem teljesült.
    Reggelente nehezen ébredek, a nagyobb távolság késést eredményezne nálam. Pedig vágyom a csendre, mert forgalmas út mellett lakom, így az éjszaka sem zajmentes. :( Csak megtanultam vele együtt élni és szinte fel sem tűnik már.
    Mégis nálam a falunak jár a pont! Meg a családi háznak!
    Talán egyszer...

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10