2010. máj. 14.

ELÉGEDETLENKEDŐK IDE FIGYELJETEK!


Értetlenkedek, amiért egyesek, sőt kettesek, szerintem ok nélkül sírnak-rínak keserű sorsuk miatt. Nincs kitekintésük a világra, mert ha látnák, hogy milyen sanyarú körülmények között is élnek emberek, akkor hálát adnának szerencséjüknek, és csendben maradnának. De nem. Háborognak. Kitekintenek, de csak a nyugati világra, és az etalont onnan veszik. Ha kitekintenének a világ nagyobbik és szegényebb részére, vagy csak alaposabban megvizslatnák a hazai viszonyokat és gondolkodnának, rájönnének arra, hogy valóban oka fogyott nyüglődésük.
Ha mégsem értik ágálásom okát, akkor figyeljenek ide, mert ennek a kertésznek is lehetnek olyan ideái, amit hogyha megismernek, miatta az elégedetlenkedők is tisztábban láthatnak. Megpróbálom egyszerűen, sommásan elmondani gondolataimat a jelzett témáról. Még akkor is, ha a rövidített magyarázatnak demagóg populista színezete lesz. Történelmi oka van, helyesebben, a kapzsiság miatt van a tátongó szakadék a gazdag és szegény világ között. Ugyanez a kapzsiság tapasztalható az itthoni feleslegesen síróknál is. Náluk felfedezhető az erősebb kutya b@szik mentalitás, amit igencsak preferálnak az előnyösebb helyzetben lévők. Egyes költségvetésből élő csoportok élve, inkább visszaélve érdekérvényesíthető helyzetükkel, zsarolnak olyan csoportok rovására, akik hasonló kényszerítő eszközzel nem rendelkeznek. Elveszik a szegényektől kilábalás lehetőségét is. Ugyanúgy ahogy a  gyarmati időben tettek a „fejlett” nyugati hatalmak is. Emiatt erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhető gazdagságuk szerzésének körülményei. Éppen ezért a nyugati lehetőségeket figyelembe venni a mi esetünkben a síró–rívóknak nem mértékadó, irreleváns.

Mert akinek az a problémája, hogy az idén külföldre hova menjen nyaralni az autójával, családostul, melyik étterembe üljön be, milyen márkás ruhát vegyen. ésatöbbi, arra az időszakra tartogassák könnyét, amikor évtizedekig nem tud még a Balcsira elmenni asszonyával egy hétre sem. Vagy amikor annyira csóró lesz, hogy úgy áll az üres spájzban ebédfőzés előtt, mint a bolond szakácsnő, ha majd a turkiban is alaposan meggondolja, hogy egy vagy két pólót vegyen-e a gyereknek a tavalyi kinőtt helyett. Na akkor majd jogos lesz a sírás, de addig örvendezzen mázlijának. Nem tudta, hogy milyen szerencsés? Most már tudja. Ha empatikusan belegondol más nyomorúságába, mindjárt jobban érzi magát és elillan indokolatlan pesszimizmusa.

A jobb módúak ne elégedetlenkedjenek, mert a szegényebbeket ez irritálja. De hát akinek jól megy, az foglalkozik-e egyáltalán a szegény lelkivilágával? Hiányzik az együttérzés a szolidaritás Tisztelet a kevés kivételnek. Ezekkel a gondolatokkal azt sugallom, hogy milyen lenne az ideális világ, de ez nem fog soha létezni, óhajtása nekem csak ábránd, utópia marad. A többi nyomoronc részéről is úgy szintén.

6 megjegyzés:

  1. Ideális világ? Az valóban nem lesz! A jobb móduakat meg a szegénység irritálja, ezért lelkiismeretük elhallgattatása okán elégedetlenkednek.

    VálaszTörlés
  2. Akkor én vagyok naiv, amiért nem láttam meg a jómódúak panaszkodásának valódi oka nem a vélt szegénységük miatt van, hanem a szegényektől való félelem semlegesítésére szolgál. Akkor ez a sírás-rívás csak elterelés, színészkedés? Így akarnak a szegények felé jópofizni. Eléggé egy álszent viselkedés.

    VálaszTörlés
  3. Sajnos bennem ez a vélemény alakult ki. Bizony eltrelés és meglehetősen álszentek. Tisztelet a kivételnek!

    VálaszTörlés
  4. Aki szerencséjének köszönhetően beleszületik a jóba, nem érdekli a dolog. Aki szerencséjének köszönhetően sikeresen kilábalt belőle, az pedig feledni szeretné múltját.
    Módszer nincs ennek a komoly problémának a leküzdésére, talán nem is gondolkozott rajta igazán senki, aki tehetne is a változásért. Így marad a kisember jóindulata, néhány környezetében élőkkel szemben. Ha a politikusokat nem érinti ennyire érzékenyen, talán nem tőlük kéne várni a megoldást, hanem magunk tenni érte. Ha mindenki, - számára nem megterhelő - segítséget nyújtana általa ismert rosszabb sorsú embereknek...
    Matematikusok szerint, 6 pontból kiindulva, mindenki ismerőse mindenkinek. Tehát, a segítség is körbeérne a világon, ha nem szakítanák meg. Tudom, nagyon utópisztikus, de egy próbát megérne. Én ezt teszem, (és örülök, hogy barátaim is) annak ellenére, hogy albérletben hónapról hónapra élek. Mivel az átlagnál jobban keresek, azért belefér némi "luxus" is. Tanulmányokra és könyvekre is jut... ezért szerencsésnek tartom magam.

    VálaszTörlés
  5. Összességében én azt vontam le, hogy az emberi alaptermészetben van a bajnak gyökere, az önzés, és a kapzsiság. Ez ellen meg tenni nem tud semmit még a jó Isten sem.

    VálaszTörlés
  6. Így valahogy. Mivel igazi összefogás nincs, a fogékonyak maguk vívják a maguk "forradalmát".

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10