2010. máj. 2.

PAPI

Ausztriai kalandozásaim során, sok helyen megfordultam, de az összes közül kitüntető helyet foglal el Frauenkirchen. Még pontosabban a Paula kemping. A magyar határhoz közel, ha Fertőd felöl megyünk, mindössze talán húsz kilométerre, ha Mosonmagyaróvár felől Albertkázmér-pusztának, akkor a határnyitás miatt már csak pár kilométerre található ez a burgenlandi kis városka. Trianon előttről a magyar neve volt ismertebb, Boldogasszony.
El sem lehet téveszteni, mert a hatalmas bazilika két tornya már messziről mutatja az utat. Mint valami posztoló őr, tömege úgy vigyázza a vidéket. Érdemes tüzetesebben megkukkantani a bazilikát és környékét, mert maradandó emlékek forrására találunk rá. Nekem annak bizonyult. Bár az emlékek tartósságának az is lehet az oka, hogy jó pár alkalommal gyönyörködhetem ebben a barokk csodában.
De nekem Frauenkirchen kapcsán mindig, nem az építményeik látványa, hanem a Papi személye ugrik be. (Polgári neve Helmut Hochedlinger, a Paula-kemping mindenese és a kemping a mindene. Valaha Ő volt gazdája a kempingnek, a papír szerint most már a fiáé. De még mindig fontos az Ő szava. Igazság szerint, életkora alapján már nyugdíjas, de ez nem akadályozza abban, hogy reggel hattól este tízig itt legyen, és aktív közreműködésével rendezze a kemping mindennapi életét.) Remélem él még. Mert élni azt nagyon tud, na meg melózni is. Köztudomású, ezért nem sért személyiségi jogokat, amiért leíróm, hogy szereti a tütükét, azok közül is a kedvence az Unicum. Nagyon valószínű, hogy ennek az írásnak a híre nem fog elkerülni hozzá, bár soha sem lehet tudni.

Ha valakinek felkeltettem kíváncsiságát, bővebben talál képanyagot a kemping honlapján. De arra már rájöttem, hogy interneten kapcsolatot felvenni velük, az lehetetlen (vagy csak én bénáskodom már megint.) A hagyományos kapcsolat-felvételi módot részesítik elönyben, mit például a telefont..

Sokszor tanyáztam náluk, eleinte, mint fizetővendég, később mint vendég. Azzal a jelszóval hívtak meg, hogy elég nagy a terület, elférek bőven én is. Úgy honoráltam meg kedvességüket, hogy segítettem nekik olyan munkák elvégzésében, amit betegségem miatt meg tudtam csinálni. Itt jól éreztem magamat, kalandozásaim során ide tértem rendszerességgel vissza, mintha haza jöttem volna.

Nem akarom magamat ismételni, ezért lépjen a weboldalamon található idevonatkozó részhez, itt bővebb információkat talál.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép hely, mint általában Ausztria. Jó ilyen emberekről is olvasni, mint ez a Papi...

    VálaszTörlés
  2. Mint egy mesevár! Elkeserítő amit a honlapodon írsz a magyarokról! Sajnos sokfelé vannak rossz véleménnyel rólunk. Szlovákiában egyszer találtam egy mobilt -Somoskő várához menet- és mikor leadtam a jegyárusnál azt mondta: "megsüvegel érte, mert nem találkozott még ilyen magyarral". Nekem személy szerint jól esett, de mint magyart nagyon rosszul érintett! Pedig ily kicsiny dolgokkal is változtathatnánk a rólunk kialakult negatív képen.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10