2010. máj. 18.

TALÁN LECSENDESEDETT…


… a vihar. Talán. Mert már igazán elegem van belőle. Én ugyan már tegnap is, sőt tegnapelőtt is szerettem volna, ha véget ér, de hát ez nem kívánságműsor. Kívánhatok bármit is, ehhez én senki vagyok. Még az a szerencse, hogy az időjárás irányításába nem szólhatunk bele. Vagy még is?
A pekingi olimpia idején a szervezők ígérték, megoldják, hogyha esőfelhők kúsznak az olimpia helyszínei fölé, azt szétlövik ezüstjodidos rakétákkal. Bajban voltak a szmog miatt, amit kivédtek a füstölő gyáraik ideiglenes leállításával, a gépkocsiforgalom korlátozásával. Szerencséjük volt, hogy nem volt szeles az időjárás. Mert a szél fútta homokvihar miatt, besárgultak volna. Akkora területeken nem lehet locsolással, vagy bármely más módszerrel lekötni a nyargalni vágyó homokszemcséket. Köszönhetően a kínai „természet szerető” hozzáállásnak Gaia koporsójába itt garmadával verik be a szegeket. De lelkesen kalapálnak másutt is a gazdaság elsőbbségére hivatkozva, az un fejlődő és fejlett országok némelyikében. Jó lenne végre, ha a rövidlátásukat a környezetre érzékeny szemüveggel korrigálnák. Hiába is háborgok, én a korlátozott lehetőségeimet figyelembe véve, legföljebb csak oda tudnék vágni az interneten keresztül, ha tudnám hogyan, ha lenne mivel. Azzal, hogy itt méltatlankodok, maximum a pillangó effektus révén érnék el valamit, de annak eredményét én már nem érem meg szőrös fejjel, sőt még szőrtelennel sem.

A viharról. Szerencsére ez csak normális, szezonálisnak mondható ciklon volt. Bár az átlagtól eltért annyiban, hogy májusban nem szokott vihar lenni, a csapadék mennyiségben ugyan nem, de szél erősségében abszolút országos rekordot döntött meg. Sásdon mértek a három nap alatt több mint 120 mm csapadékot, ami majd 3 havi mennyiségnek felelt meg. Kabhegyen az 1888-as szarvasi szélrekord dőlt meg 163 km/órában. A szélsőségek felé tendálunk, bár ki bármit mond, akkor is. Most az a nagy kérdés, hogy az emberi tevékenység okozza-e, vagy ettől függetlenül is bekövetkezne a klímaváltozás. Ha igen, akkor eljutottunk oda, hogy változtatni tudjuk, de csak egy irányba, a rossz felé. Irányítani azt már nem. Még a kínaiak sem.

2 megjegyzés:

  1. Gondold el, mi lesz, ha Medárd napján esik és beválik a népi jóslás? Bizony igazságod vagyon, irányítani azt nem vagyunk képesek! Tán jobb is?

    VálaszTörlés
  2. A népi mondás szerint: Májusi eső, aranyat ér. Hát ez most az okozott károk miatt, nem jött be. Remélem, nem lesz rendszeres ez a szélsőséges időjárás minden tavasszal, hogy újkeletű mondásként így változzon: Májusi eső, aranyat kér.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10