2010. máj. 24.
PIZZA
Agyalásról most semmi, jöjjön egyik másik kedvencem a kulináris élvezetek. A hét végén feleségem pizzát készített, már nem először, a család őszinte örömére. Most már az enyémre is, mert eddig, mint afféle jó magyar ember csípőből idegenkedtem az idegen ízektől. Lehet, hogy véleményem azért változott meg, mert magyaros ízharmóniát sikerült belecsempésznie az olaszéba? Lehet.
De az is lehet, hogy tudatalattimban ráébredtem arra, hogy a magyaros konyha az idegen ízeknek köszönheti sajátos ízvilágát? Felesleges ellenkednem. Mert hisz a magyar konyha legfontosabb fűszere a paprika sem magyar. A hagyományos, nagy magyar ételklasszikusok közé tartozó lecsó másik fontos alapanyaga a paradicsom is Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Na a hagyma az őshonos, de ha egy finom lecsót készítünk, akkor erről is elmondhatjuk, hogy nemzetközi alapanyagokból összeállított ételt rittyentettünk össze.
A népek történetében mindig találunk olyan belső faktort, amely más idegen népek hatására megváltozott. A Kárpát-medencére joggal mondhatták, hogy a népek olvasztótégelye volt. Ezért a magyarságukat fennen hangoztatók, pláne, ha politikusok az illetők jobb ha visszavesznek. Ha genetikai vizsgálat révén a DNS anyai marker vonalának visszavezetésével felállítanák családfájukat , ami elvezetne egészen Közép-Afrikáig, igencsak meglepődnének, hogy milyen utón-módón keveregtek ide, kis hazánkba. Olyan meglepetés érhetné őket, mint Hitlert, kinek egyik felmenője, zsidó volt. (Ha ezzel zöldséget mondok, tévedésem más bűne.) Azt mondtam, hogy nem agyalok, de hát az anyósom szavait idézve: „szájával hazudik az ember”.
Visszatérve a dupla svédcsavarral az eredeti témához. Ott tartottam, hogy a kezdeti idegenkedésem ellenére az asszony készítette pizzát megszerettem annyira, hogy ezt a bejegyzést is neki szentelem. Engemet nem érdekel, hogy eltért a klasszikus pizza készítés receptjétől, csak az, hogy a végeredmény nekem igencsak ízlik. Az dukálna, hogy megosszam a készítés receptjét, de csak nagyjából tudom, mert a tésztáskészítésben nem szoktam részt venni. A többit már tudom, mert azokba a munkákba a tőlem telhető maximummal szoktam avizálni magamat. Amennyit tudok a tésztakészítésről, azt leírom. Sós vizzel, cukrozott tejben futtatott élesztővel, egy kiló liszttel készít lágy tésztát. Semmi olaj, kelesztés, meg elősütés. A kinyújtott tésztát, a zsírral kikent tepsibe teszi, és most jön a szentségtörés, megkenni vékonyan Ráma margarinnal. Erre következik a tejföllel felesbe kevert pizzaszósz, a durvára reszelt sajt. Ami ezután következik az nem receptura rögzített összetevői, szabadon választható, egyéni ízlésnek megfelelő feltétek. Például, a hűtőben található csíkokra vágott szalámiféleségek, a magyaros ízeket belécsempésző füstölt szalonnacsíkok, vagy, és a jó fajta szintén füstölt kolbász karikák. Legvégére kerül a levétől megfosztott konzervkukorica, és ananász darabkák. Tudom kissé furcsa a sós kukorica és az édes ananász párosítása, de sülés után minden kétkedő felül fogja bírálni kezdeti kötözködését. Akkor lesz készen, amikor a szakácsnő, vagy a szakácsember azt nem mondja. Mit tudom én, hogy az ő tűzhelye mekkora krafttal melegít. A miénk többszöri belepiszkálás után jóval a gyári paraméterek felett üzemmel. Még sem ég meg benne semmi, az aljára fektetett samott tégláknak köszönhetően. Na meg annak, hogy a feleségem figyelmét a családtagok éberen tartják a sűrűn elhangzó, „mikor lesz már készen” kérdéssel.
Ahogy konyhában nem számit az idegen, a nagy és kis politikában sem számit. Legalábbis nekem nem.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10
-
Ne tévesszen meg senkit a cím, mert mást is takar, a kapitalizmussal is kapcsolatos. De amit a cím alapján gondolt először a cikkről, arra...
-
Róka csatangol éjszakáként a faluban. Amit kissé furcsállok, mert eléggé egy félénk állatnak ismerem, mely csak akkor merészkedik be a határ...
-
A cím nem elírás. Ha már egyszer pusztulni kell, akkor tegyük azt nevetve. Mert nekem Hajós András levele legalább is ezt sugallja. Ez a ...
-
Egy önvizsgálat eredményét teszem publikussá azzal a nem titkolt céllal, hogy mások is profitáljanak belőle. Az a fixa ideám, hogy jobbá teg...
-
Boldog kor hajnala fog bekövetkezni. Na nem mindenkinek, mert a jó érzésű gondolkodóknak kész kínszenvedés lenne. De a jó érzésű nem gondolk...
-
Virtigli balos érzelmiként írom. Semmi, de semmi sem fenyegeti a Fidesz hatalmát. Amit a – magában ugató, önmagára hiú (rátarti), kishitű (...
-
Magyarországon (de a világon is) törvényesen a hatalom olyan trükkösen megpuccsolta a népet, hogy az istenadta észre sem vette. Magyarország...
-
Értetlenkedek, amiért egyesek, sőt kettesek, szerintem ok nélkül sírnak-rínak keserű sorsuk miatt. Nincs kitekintésük a világra, mert ha lá...
-
Bajom van a világgal. Nem megy semmi sem úgy, ahogyan az ideális ( ha nem is ideális, de legalább jó) lenne. Az okára a válasz egyszerű is...
-
Joe bácsi a Kiss lányokról írt blogja adja apropóját bejegyzésemnek. A Kiss lányok judo mérkőzéseiről irt benne, való igaz, nagyon ügyesek...
A pizza jóóóó!
VálaszTörlésÉn nejem is szokott hasonló módon összeállított "kreatív" pizzákat készíteni és tényleg finom. Csak született olasz ne olvasson bennünket!
VálaszTörlésÉs mi van, ha olvasna, ami nem biztos (Mert mint született olasz, nem isten bizony hogy tud magyarul, úgy mint Gianni) Azt mondaná rólunk, hogy ezek a magyarok nem egy tradíciót tisztelő népség. De csak addig, míg meg nem kóstolná a magyar pizzát. Még kiderülne, hogy jobban ízlene neki a mienk, mint az echte olasz.
VálaszTörlés