2010. máj. 10.

ÉJSZAKAI LÁTOGATÓ

Róka csatangol éjszakáként a faluban. Amit kissé furcsállok, mert eléggé egy félénk állatnak ismerem, mely csak akkor merészkedik be a határból, amikor kedvenc csemegéje, a pocok fogytán van. Valami történhetett a pockokkal, ami miatt számuk megcsappant, vagy a rókáknál történt demográfiai robbanás. Az utóbbira tippelnék, mert a dúvad irtás a vadászok fogyatkozó száma miatt lecsökkent. Lehetséges az is, hogy a pocokirtás hiányának köszönhetően felszaporodó zsákmányállatok miatt növekedett meg a szaporodási kedv rókáéknál.
Most áll be az egyensúly, és akinek nem jut mezei étek, az bizony kénytelen új vadászterületeket keresni.

Mivel a falu szélén lakom több télen hallottam a már rókát ugatni a határban. Eddig csak ekkor szokott néha egy-egy koszlott róka betévedni, de most már rendszerességgel, egészséges, sőt gyerek rókák is rávetemednek a tyúktolvajlásra. Tehetik, mert a kutyáktól nem kell tartaniuk. Volt olyan hely, ahonnan, közvetlenül a kutya orra előtt vitt el tizenhárom tojót a trükkös tolvaj róka. Több alkalommal hallottam hogy hol itt, hol ott láttak rókakomát kiugrani a tyúkólból. Hol szájában az ebédjének szánt tyúkocskával, ritkában kakaskával, vagy ha nem tudott vinni semmit, mert megriasztották, ott a legyilkolt áldozatát, és idegbeteg aprójószágot hagyott maga után. De az utóbbi volt a ritkább. Sőt, annyira elszemtelenedtek a nem éppen a helyzet magaslatán lévő kutyatársadalom miatt, hogy már a falú közepéig is bemerészkednek. Bár a kocsmából hazafele menet látták, a több szemtanú egyforma látomását a maligán nem okozhatta.

Jó néhány, úgynevezett házőrző kutya kóvályog éjszakánként, néha még nappal is, a gazdáik nemtörődömsége miatt a porták kertjein keresztül. Ilyenkor legalább hasznosítanák magukat a róka riasztásában a kétes szabadságuk miatt, de ugyanúgy ahogy a kerítésen belüli szuszik, ők is kussolnak. A csatangoló kóbor kutyákban néha felszabadul a farkas ősöktől öröklődött vadászösztönük, aminek kárvallottjai a baromfiudvar lakói lesznek. Áttételesen én is károsultja vagyok az esztelen tombolásuknak, mert miattuk kevesebb tojás kerül az asztalomra. Hiába van a kutyák gazdája részéről pénzbeli kártérítés, inkább kárenyhítésnek nevezném, mert ezek a tikok már soha nem fognak tojást produkálni. A róka gaztettét, lehetetlen számon kérni, mert nincs az a bíróság, aki meg tudná állapítani, hogy ki legyen a kártérítésre kötelezett.

Jó pár alkalommal megzavarták éjszakai pihenőmet kutyakoncertek, ami ha nem vaklármának bizonyult, akkor bocsánat a méltatlankodásomért, de én inkább a nem megfelelő neveltetésükben látom hangoskodásuk okát. Sokszor aludtam Ausztriában faluhelyen kint a szabadban, sátorban, de ott nem volt kutyacsaholástól hangos az éjszaka. Pedig kutyák ott is vannak. De azok csak akkor ugatnak, ha valóban baj van. Nem úgy, mint a mi fordítottan üzemelő ebeink, akiktől a róka is szabadon garázdálkodhat. Nagyon ügyes lehet, ha több védelmi vonalon is át tud a kutyák előtt úgy osonni, hogy azok nem veszik észre. Legutóbb, mikor bizonyítottan tudom, hogy a faluban járt a sompolyogi, hisz feleségem látta, az összes kutya aludt, vagy félt, mert csöndesség volt a májusi éjszakában. A ravaszdi örömmel vihette a hírt cimboráinak, nyugodtan jöhetek tolvajkodni, tiszta a terep, nincs egy kutya sem, baromfi meg van doszt.

Ellustulnak a kutyák, vagy az érzékeik tompulnak el jólétükben? Az utóbbi mondatomat nyugodtan írhattam volna kijelentő módban, mert úgy is ülne. Ha az ember nem könyörül meg rajtuk, és nem tartja őket kedvtelésből, el fognak tűnni a süllyesztőben. A mai elektronikai érzékelő ketyerék világában faluhelyen a klasszikus tevékenységük miatt domesztikált kutyákra már nem lesz szükség, hisz még egy rókát sem tudnak észre venni.

2 megjegyzés:

  1. Nálunk a rókák bejárnak a városba és "kukáznak"!

    VálaszTörlés
  2. A róka nálunk is rendszeres látogató, közel az erdő. Az udvarunkba még nem tudtak bejönni, de sokat látok, főleg téli időszakban. A városban is tényleg sok van, szóval bátrak és pofátlanok.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10