2010. máj. 17.

ELŐJEL?

Bejegyzésem apropóját az időjárás meg a tegnap esti magyar RTL-es film adja. Vihar van nem is akármilyen. Szívszorongató látni a híradásokban, a vihar és eső következményeit. Kis csermelyek, patakocskák változnak át vad folyókká, tomboló szörnyetegekké.
Letarolják, tönkreteszik rohanásukban mindent, amit sokan a teljesítőképességeik határát súrolva hoztak létre. Totál ki lehet akadni, ha empatikusan átérezzük a lakók fájdalmát, mikor látják tönkre menni az eddig összekuporgatott értékeiket. Mert hiába szárad majd ki, sok holmi használhatatlanná válik a sáros víz hatására. Újból kell a házakat kívül-belül renoválni a zavarós lötty miatt. Még ha van biztosításuk is, sokra nem fognak vele menni. Ismerve a biztosítok mentalítását, csak kárenyhítésről lehet beszélni, pótlásról nem. Hogy miért, hát ezen okok vizslatása is megérne egy misét.

A szél és eső összedolgozott, minek eredménye a sok feláztatott talajból kiforduló potenciális gyilkos. Az, mert volt olyan fa, ami a szerencsétlen összetevők hatására pont akkor zuhant le, mikor egy jobbsorsra érdemes illető hatósugarában tartózkodott. Nyílt koponya és végtagtörést szenvedett. Neki annyi. Okoz még egy sor bajt, de azoknak remélhetőleg már csak anyagi vonzata lesz. Az dolgokban végzett pusztítás pótolható, de az emberi veszteség nem. Tönkreteszi a viharos szél a növényeket, ami miatt nagyon sok ember lesz károsult. Dísznövényben okoz kár elviselhető, legfeljebb esztétikai érzékünk szenved csorbát. De ami bajt okoz a haszonnövényekben, az igen érzékenyen fog érinteni mindenkit. Megint van egy ok arra, hogy dráguljon az élet.

A vad időjárás miatti érzékenységünkre rátett még egy lapáttal még az esti film is. De csak ott, ahol épségben maradt az elektromos hálózat. Igen szerencsétlenül alakult a műsorkiírás hogy pont a vihar első napján vetítette az RTL-Klub a Holnapután című filmet. Vannak véletlenek. Az emberi tevékenység hatására megváltozott időjárásnak következményéről láthatunk elrettentő víziót. Ha nem is ilyen rohamtempóban, mint ahogy láttuk, de majd a vízió részben valósággá fog válni. Biztos, megint teljesen feleslegesen huhogok. Lehetséges, hogy a mostani rendkívüli időjárás a holnaputáni klímaváltozás előjele? Remélem, hogy nem.

Videó

2 megjegyzés:

  1. Ez nem köthető a klímaváltozás számlájára, belefér a szokásos szélsőségekbe. Persze nem árt figyelni a jelekre, jó lenne környezettudatosabban élni, de nem kell minden mögött a legrosszabbat kutatni. Árvízhelyzet van, volt, és lesz is még! Ez van!

    VálaszTörlés
  2. Az ártereken lévő épületekre nem is kötnek a biztosítók. A hatóságoknak nem kellett volna engedélyezni az építkezéseket, ahogy mondjuk löszfalak alá sem. A rendkívüli időjáráskor folyóvá duzzadó víztelen patakocskák az más. Viszont a hetvenes évektől az önkormányzatok a belvízelvezető árkokra is nagy ívben tettek, most évek óta meg is van a szomorú eredménye. Bizony nagyon sok lesz a kár!

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10