2011. jan. 24.

HÁLAPÉNZ

A TV2 Tényekben látott egyik riportfilm inspirációjaként íródott ez a cikk. Nem csak nekem, az egészségügyben oly sokat járatós érdekeltnek, mindenkinek van valamilyen rálátása erre a problémakörre. Ez valójában közérdekű dolog. Nekem személyes véleményem szerint semmi, de semmi értelme nincs a hálapénz adásnak. Mert ha utólag adják azt is hülyeségnek tartom, merénylet a buksza ellen, de sokszor adják előre, azt hiszik ezzel előnyöket szereznek maguknak. Bár ez akár vesztegetés számba is vehető, de ki foglalkozik a nagyok mellett ezzel a csekélységgel. Az lehet, hogy kedvesebben fog nézni rájuk a lefizetett személyzet de ettől hamarabb nem fog bajából kigyógyulni.
Mert ugyanazt a kezelést is meg kapja az a beteg is, aki nem fizetett külön ezért. Feltételezem egyetlen egy orvos sincs, aki megszegi hippokratészi esküjét, és csak akkor adja meg a szakma szabályai szerinti megfelelő kezeléseket, beavatkozásokat, ha ezért a beteg külön fizet neki. Vagy csak játszom a tudatlant? Már volt próbálkozás, külföldi példa alapján a hálapénz visszaszorítására ezelőtt pár évvel, a kórházi napidíj bevezetésével. (Pl.-l Ausztriában is van, legalább is 2007-ben még volt.) Azzal meg elmérgesítik az orvoskollégák közötti helyzetet, ha zöldkeresztes címkékkel megjelölik a hálapénzt el nem fogadókat. Ha végkifejletében nem olyan súlyú, de hozzá nagyon hasonló reakció várható, mint ami a becsületes, és a piszkos rendőr között van. Ez az ellenérzés csak addig lesz, míg legalább a dokiknak a fele meg nem tér, inkább rá nem eszmél, hogy más járható út nincs. Lehet, hogy a megtérés folyamata lassú lesz de, mihelyt átbillen a mérleg nyelve egyre gyorsuló számban fog a maradék orvosi köpenyen is megjeleni a zöld kereszt. De ezekkel az intézkedésekkel nem fogják visszaszorítani a hálapénz intézményét. A beteg ugyanúgy fog adni a zöldkeresztes köpenyeseknek is jattot, mint eddig.

Lehetne több fizetése a dokiknak, kinek nem. Ebben az országban nagyon sokan vannak rettenetesen alulfizetve. De hozzájuk képest arányaiban jóval kevesebb pénzből kell megélniük sokunknak. Tudom erre az a válasz, hogy ők mennyivel fontosabb munkát végeznek, meg mennyivel többet tanultak, mint egy kevésbé iskolázott kétkezi munkás. (Nem mintha pl.-l egy szippantós munkájának, vagy inkább hiányának nem lenne egészségi vonzata. Azért lett ő csak egy szippantós, mert kevés gógyival áldotta meg a mindenható. Kinek több adatik meg, kinek kevesebb, de attól még ő is érdemes lenne a minőségi életre.) Addig nem fog megszűnni az orvosi fizetések körüli anomália, amíg az egyszerűbb munkáknak sem lesz meg a forintban mérhető elfogadható becsülete. Azzal csak még jobban konzerválódik a helyzet, ha a fizetések közötti különbségek nőnek.

A kedves páciens mosolyog ugyan a boríték átadásakor, belül mégis úgy érzi, mintha a fogát húznák. Azért adja le a jattot, mert nem tud ellenállni a szokásjognak. Általam ismert, hozzám hasonló anyagi állapotban lévő betegtársam mindegyike erősen vakaródott, amikor a hálapénzt átadása került szóba. A sokkal jobb anyagi viszonyok között lévő orvosok, csak alibi ódzkodással, de elfogadták a számukra nem szívvel nyújtott kispénzt. Nekik az, mert aki adja annak bizony nagynak számít. Nem az orvosok önmérséklete lesz ennek a jelenség ellenszere, hanem a betegek szemléletének átalakítása. Akármennyi is lesz a fizetésük, ha a bárgyú beteg adja a borítékot, majd hülye lesz azt visszautasítani. Még ha zöld keresztes lovagi köpenye is lesz, még akkor se nem.

Az orvosoknak sem felemelő elfogadni az a spendét (az adományt), de ameddig svéd árak albán bérek szindrómán nem történik közelítő jellegű változás, kénytelenek lesznek elviselni ezt a megaláztatást.

9 megjegyzés:

  1. Nem igazán találtam elmélkedésedben hibát, hasonlóképp gondolom én is. Ugyanakkor szögezzük le, hogy pofátlanul keveset keresnek orvosaink, és túl vannak terhelve. Ennek a megoldása azonban nem a mi kezünkben van, és bizony mi sem élünk könnyebben... Sőt!

    VálaszTörlés
  2. Én is úgy gondolom mint te amíg a betegek szemlélete nem változik addig minden marad a régiben!

    VálaszTörlés
  3. Előre! Semmiképp! Benne van a névben: hála...!
    Mitől változna a betegek szemlélete? Szinte mindenütt megy a jatt, nem csak az orvosoknak.
    Ahol változott, ott a rendszer is változott! Például: önkiszolgáló kúton nem kell, felszolgálási díj feltüntetésekor nem kell, ahol nincs számla, ott nyilván nem kell. No ebben kellene szemléletet váltani és kérni a számlát!
    Az egészségügyet is reformálni kellene, nyilván normális fizetések mellett ("ott is itt is") és akkor visszább szorulna.
    Sokat lehetne erről írni, remélem így röviden is érzékelhető, hogy hová akartam kilyukadni!

    VálaszTörlés
  4. Kérlek nézz be hozzám van számodra egy meglepetésem!

    VálaszTörlés
  5. Nézz be hozzám légy oly jó!
    Hagytam számodra valamit!

    VálaszTörlés
  6. Hozzám is, ha még meg nem unod!

    VálaszTörlés
  7. Nekem is a hálapénzzel kapcsolatban ezelőtt kb. 15 éve megváltozott a szemléletem. Erre alapozva gondolom, hogy másé is változhat.

    Benéztem hozzátok, nagyon köszönöm Nektek ezt a virtuális díjat. Gondban vagyok a tovább küldésével, mert én csak a Ti blogjaitokat olvasom rendszerességgel. Vegyétek úgy, hogy visszaküldtem Nektek, mert tőlem Ti ezt érdemlitek. Amit meg néha napján meglátogatok, azoknak nem akarok semmit sem küldeni, mert velük nem vagyok olyan nexusba, barátságban, mint Veletek. Nekem nagyon lassan megy már minden internetes tevékenység, ezért nem is szándékozom közvetlen baráti körömet bővíteni. Igazság szerint az Apa54 díjat érdemeltek. Valaki elindította ezt a díj akciót, ami önálló életre kelt, mint egy virtuális ölelés. Ti megöleltettek, én visszaölelek Benneteket.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Apa54! Az ölelés nagyon jó és szeretettel viszonzom!Az Apa54 díjra is büszke vagyok és nagyon szépen köszönöm! Kiteszem a blogomba is köszönettel és szeretettel!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyjából egyet értek. Mellesleg ha a szippantós munkát senki sem végezné el, mindenki nagy cuccban lenne. Lehet, hogy a kétkezi munkáért jobban kéne fizetni. Kőművesek és ácsok nélkül nincs ház a fejünk felett. Mondhatjuk azt is, hogy felelősségteljes az orvosok munkája ez igaz. Előhozakodhatunk az esküjükkel is. De sajnos mind felesleges. Aki orvosnak készül, tudja, hogy mire számíthat, ennélfogva ha nem vált szakot, saját maga vállalja el azt, hogy ilyen munkát szeretne végezni. Persze nem kell kiforgatni ezt a mondatot, hogy ezt díjazni kell valamivel. Amikor elkezdtek dolgozni a friss orvosok, tudták, hogy az egészségügy nem jó, sőt még romlani is fog a helyzet. Pofátlanság, amikor a sebész vagy szülész előre elkéri a pénzét, még nagyobb balgaság, amikor valaki nem fordul meg és megy ki a rendelőből olyankor. Egyetértek, hogy az emberek fejéből kéne kiverni a hálapénz adását, mert az orvosok már szinte pavlovi módon tartják a markukat és indul meg a nyálelválasztásuk egy beavatkozás után. Jobb esetben utána. Viszont nem árt megismernünk az ő szempontjukat is. Nekik folyamatosan kéne továbbképezni magukat. Gondolom az állam nem támogatja. Nem ártana néhány tanulmányi utazás sem. Mármint valóban tanulmányi utazás. Nem csak a hálapénzt kéne megszüntetni, hanem az egészségügyet teljesen talpra állítani. Kissé lehetetlen vállalkozásnak tűnik mindkettő. Amúgy jó dolognak tartom, hogy egyre több orvos szólal fel ezek ellen. Legutóbb egy ingyenes könyv jelent meg. Szerintem nagyon tanulságos. Itt lehet elérni: http://www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10