2010. márc. 29.

ÜTÖTT A FÖLD ÓRÁJA

Idén a világon 125 ország négyezer városa, ebből 142 hazai település és 460 intézmény csatlakozott a Föld órája nevű rendezvényhez. A klímavédelem és környezettudatosság jegyében szombat este egy órára lekapcsolták a diszkivilágitásokat.
Azt előre bocsátom hogy én, nem akarok bántani senkit ezzel a szösszenettel, aki elkötelezett híve lett ennek a kampánynak, de azt borítékolom, hogy nem sok, sőt semmi eredményt nem érnek el vele. Néztem a híradásokban az ezzel kapcsolatos riportokban, hogy kik voltak jelen, és azt láttam
 a résztvevők számottevő többsége tizenéves lányok. Azzal tisztában vagyok, hogy a kampány egyik célkitűzése a fiatalok figyelmének felkeltése. Az is érthető számomra, hogy indirekt pedagógiai módszerekkel operálva igyekeznek célt érni náluk. Ők mit tudnak tenni? Maximum, odafigyelnek arra, hogy ne maradjon égve a villany a szobájukban, ha kimennek. Figyelmeztetni fogják családtagjaikat, társaikat. Egy vagy két alkalommal igen, de többször aligha. Az ő korosztályukra jellemző más, őnekik sokkal fontosabbnak vélt dolgok érdekli őket. Ezért is vitatóm, hogy ők lesznek megoldói ennek a problémának. Amire ők döntéshozó helyzetbe kerülnek, effektíven tudnak hatékonyan cselekedni e fontos cél, vagyis a Föld megmentése érdekében, már nem lesz nagyon késő? Én úgy látom, hogy már most is későn van. Lassú a ráébredés, ettől gyorsabb ütemben zajlanak az ember életére hatással lévő káros folyamatok, egyszerűbben, lekéstünk a még idejében tehető hatékony lépésekről. A jelenlegi döntéshozók vannak most abban a helyzetben, hogy hatékony intézkedéseket hozhassanak, enyhítsenek a bajon, de ahogyan elődeik sem, ők is a gazdasági érdekekre hivatkozva nem tesznek semmi pozitívat ezzel kapcsolatban. Csak olyan látszatintézkedéseket foganatosítanak, amely még be sem tartanak, ami csak az ő pozíciójuk védelmét szolgálja.
Ennek az akciónak az is mutatja kétségességét, hogy maguk a szervezők sem hittek mindenhol benne. Lásd, az Eiffel-torony a fényeit csak öt percre kapcsolták le.
Van olyan űrfelvétel, ami a Földünket mutatja éjszaka. Mindenhol pompázatos fényesség látszódik, csak Afrika nagy része felett van sötétség. Miért nincs ott fényár? Mert szegények ők. A fényárban tündöklő földrészeken élők közül, aki csóró, az már most és a múltban is odafigyelt az energiára és nem pocsékolta azt. Már amiben megtehette. Mert a vékony bukszája miatt energiatakarékos masinára már nem futotta. A díszkivilágítással a gazdagok hivalkodnak. Amíg nem lesznek anyagi gondjaik, addig takarékoskodás az nuku.
Én kérem, sajnos már ilyen szkeptikus vagyok ez ügyben, mint már oly sokszor most azt szeretném, ebben se legyen igazam. Az nem létezik, hogy minimum 50 millió embernek ellenében, akik részt vettek a kampányban, én lássam helyesen a dolgokat. Akkor biztos, nálam van a difi, amiért ilyen pesszimistán látom a dolgokat. Halleluja, örvendjünk a tévedésemnek.
Kampányakciókkal nem érünk el semmi, de semmi pozitív változást.
Egy régi indián közmondás szerint: amint az utolsó fát is kivágtuk, az utolsó halat is kifogtuk, az utolsó folyót is megmérgeztük, rájövünk majd, hogy a pénz nem ehető.

2 megjegyzés:

  1. Ebben a témában sajna én is pesszimista vagyok. Nem tudok vitába szállni veled, mert nincs miért! Ez így igaz, ahogy írtad. Sajnos!

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10