2012. ápr. 6.

A JÖVŐ ZENÉJE

Az értelem és az érzelem olyan, mint a tűz és víz. Ha nincs egyensúlyban, az egyik kioltja a másikat. Ebbe is meg kellene találni a helyes arányt. Tudatosan ezt befolyásolni nem lehet, attól függ ki milyennek születik. Már a fogantatás pillanatában adottak a későbbi jellemvonások, azokat megváltoztatni nem lehet.
Finomítani biztos lehet rajtuk, de a főbb jellemzők örökre megmaradnak. Későbbiek folyamán azon is áll, vagy bukik elkövetkező életünk minősége, hogy mennyire vagyunk hajlandók elfogadni önmagunkat. Ha mindig lázadozunk sorsunk ellen, csak jól kiidegeljük magunkat, helyzetünk erőlködéseink miatt egy fikarcnyit sem lesz jobb. Lehet vitatkozni erről velem, de sok értelme nem lenne.


Az átlag emberekben létezik az értelem és az érzelem közötti optimális egyensúly. Egy politikus csak hideg, pragmatikus fejjel gondolkodhat, másképp nem várható el tőle, hogy tárgyilagos döntéseket hozzon. Lehetetlenség olyat választani, amely megfelelne nekünk, aki képviselhetne bennünket azon a helyen. Ott nincs helye az érzelmeknek. Aki az eszére hallgatva politizál, az sem jó, aki szívére az meg azért rossz. Mit akarunk? Fából vaskarikát? Hadvezérnek muszáj érzelemmentesnek lennie, máskülönben nem lenne képes kihajtani csatatérre embereit.

Az hiszem azzal mindenki tisztában van, hogy a nagypolitika vezető szereplőinek nincs lelkiismeretük. Nincs, de az egyszerű polgárral azt hitetik el, hogy ők nagyon is együtt érzők tudnak lenni. (Hogy miért, az egy külön történet. Aki szkeptikus, az már érti.) Sokan vannak biztos, akik a lelkiismeret hiánnyal kapcsolatban azt hiszik, hogy tévedek, kötve hiszem. Mert ha lenne, azt a sok piszkosságot nem tudnák véghezvinni, ami a lelkiismeretes emberek ellen van. A gyomrukkal van bajuk egyeseknek, mint amiről Dúró Dóra jobbikos képviselő facebookos bejegyzésében is ír. (Beszámolt bejegyzésében, egyes kormánypárti honanyák parlament mosdóban elhangzott sirámaikról. Valószínű, a még meglévő gerinces habitusuk miatt nem tudják összeegyeztetni szívükkel, privát erkölcsi érzékükkel a rájuk kényszerített döntéseket. Testük ellenkezésének biológiai jelei vannak, hányinger formájában.) Most az kellene, ha állításomat az erre vonatkozó hivatkozással alátámasztanám. Olyan régen olvastam valahol, hogy már lusta vagyok megkeresésére. Ha a kedves olvasó nem hiszi el nekem az igazmondásomat, ám legyen. Majd idővel saját maga is rájön ugyanezekre felismerésekre. Mindenkinek azt hisz el, amit akar, szíve-joga hozzá. Ha ezt a tesztkérdést önmagának meg tudja magyarázni, hogy a kamat egyenlő lopással, akkor már képes elfogadni teóriáimat, elfogadja azt is tőlem, hogy a belátható jövőben nincs megoldás. (Adok egy kis segítséget.) Optimista mértékkel számolva sincs semmi esély 100 éven belül.

Majd ha ezek a jelenlegi politikában is tapasztalható ellentmondások megszűnnek az értelem és az érzelem optimális egyensúlya révén, akkor kialakulhat egy igazságos társadalom. Ha a ha nem lenne. Hoppá, akkor már politikusra sem lesz szükség. 

2 megjegyzés:

  1. Nem kell politikusnak születni. Ámbár kétségtelen tény, hogy bizonyos jellemvonások elősegítik, bizonyosak meg kizárják egyes emberek boldogulását ezen a pályán. Ezen is! Mert fentieket bármely foglalkozásra, hivatásra elmondhatjuk. Bizonyos keretek közt az ember is tud akklimatizálódni bárhol, bárhová, bármely feladatra.
    "akklimatizálódik:
    ‘meghonosodik, ‘áttelepített növény vagy állat új környezetét megszokja, hozzá alkalmazkodik’. Átvitt értelemben emberre is mondjuk."

    VálaszTörlés
  2. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10