2012. jan. 12.

KAMAT

Soha nem értettem, amikor anno házam építésre felvettem x Ft kölcsönt, hogy miért kell 3% évenkénti kamatot fizetni a tőketartozás után. Amikor kiszámítottam, hogy a mai szemmel nevetséges akkori kamat alapján 35 év futamidőre felvett kölcsön összesenje irreálisan magas lett. Sokkal igazságosabbnak éreztem volna, ha csak egyszeri haszonkulccsal adták volna nekem oda, mint egy tartós fogyasztási cikk megvásárlásánál megfizetem a gyártónak a profitot.
A felvett pénzösszeghez hozzácsapni a kiadáskor keletkezett munkaértékét. A futamidő alapján megállapított törlesztő részleten felül az első évben 13. haviként fizetni az évi infláció mértékét, plusz az ebben az évben a kölcsönre fordított munka díját. A fennmaradó tőketartozást felszorozni az évenkénti infláció mértékével, és így megállapítani a havonként fizetendő részletet. Év végén a az évkőzi inflációs korrekciót végrehajtani, és az eltérés szerint a fennmaradó tőketartozáson módosítani. Lehet variálni ezen a módszeren, hisz nem lehetek autentikus ebben s dologban. Nem vagyok pénzügyi szakember, én csak kertész vagyok (voltam). De hogy a jelenlegi gyakorlat, még ha több ezer éves is, akkor sem jó.

Az már más kérdés, hogy miért ez gyakorlat. Okait visszakeresni felesleges. Csak annyit, hogy a javak megszerzése utáni vágy miatt, nem nézünk se Istent, se Máriát, még az ördöggel is szövetkezünk. 110%, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt, erre a konstrukcióra már régen, más is rájött. Csak a bankárok erőfölényüket felhasználva nem engedik e módszer használatát. Hiszen saját maguk alatt vágnák a fát. Nincs mese, csak úgy lehetne ezt a rendszert megreformálni, ha mindent, az alapokig visszabontanának. Ez a folyamat előbb-utóbb be fog következni. Hogy mivel fog járni ez a változás, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

A kamatos kamat, egyenlő lopással.

4 megjegyzés:

  1. Igaz. Csakhogy most, ez rajtunk nem segít. Addig, míg az egész világ át nem áll egy igazságosabb rendszerre -márpedig nem fog mostanában-, addig nincs értelme Orbáni módon basztatni a pénzintézeteket mert csak azt érjük el, hogy kiviszik a haszont, elzárják a pénzforrásokat és idehaza nem hiteleznek. A jelenlegi rendszerben az ő pénzükre szükségünk van, akár tetszik ez nekünk, akár nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem a mostani problémára írtam, amit írtam, csak úgy eszembejutott. Egy igazságosabb világban valami ilyesminek kellene lenni. A mostani helyzetet majd megoldják a nálam okosabbak, hisz sem nekem, sem Neked nincs érdekérvényesítő lehetősége. Nekem az is nehezemre esik, hogy a sok igazság között kialakítsam a saját álláspontomat, megértsem a hátulütőket. Nagyon sok mindent nekem nem világosan tálalnak, úgy kell kitalálnom, hogy mi miért történik.

      Törlés
  2. A baj az, hogy nem a sok igazság közül kell választanunk, hanem a sok hazugság közül. Nehogy azt hidd csak te vagy így ezzel, bizony találgatni kell, következtetni meg megérzés. Érdekérvényesítő képességünk viszont van. Egy a sok közül. Ha legközelebb nem csak az megy el az érdekét képviselni aki mellette van, hanem az is aki ellene, akkor nem lesz kétharmada senkinek, és narancs győzelem sem lesz. Ha legutóbb is így tettünk volna, akkor most kétharmad nélkül kormányoznának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az én személyes érdekérvényesítésemet a mostanra, a jelenre értem. Tevőlegesen, konkrétan most bármit tenni nem tudsz, nem is lehet. Nem is kell, mert saját magukat fogják ellehetetleníteni. Soha nem volt szimpatikus tevékenységük, azt hiszem jó néhány bejegyzésem igazolja ezt. Ezért hihető, amit most mondok, hogy a szavazásnál ellenük voksoltam. Nagyon sajnálom az akkori passzívakat (meg magunkat is), akik hagyták túlnyerni ezt a dilettáns társaságot. Elszalasztottak egy történelmi esélyt, amit a "2/3” biztosított számukra. Ez megbocsájthatatlan bűn. A távolmaradók nem jöttek rá, hogy azzal hogy nem mentek el szavazni, pont rájuk voksoltak. Talán most ráeszméltek, hogy legközelebb aktívabbnak kell lenniük, ha még egyszer nem akarnak ilyen csávába kerülni. Ha egyáltalán lesz még egyszer legközelebb. Ha lehetne a következő választáskor csak személyekre voksolnék, mert a pártokban nem bízom. Ezért szimpatikus nekem a PDM.
      http://igazszo.blog.com/impresszum/
      http://www.facebook.com/groups/247645791951192/?notif_t=group_activity

      Törlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10