2012. jan. 26.

FACEBOOKOS KÉPTŐL ELNÖKÜNKIG avagy, amikor a gondolatok szabadon szárnyalhatnak

Ami kivágta nálam a biztosítékot, az egy a facebookos képhez tartozó hozzászólások sora volt. Azt ne várja senki sem, hogy konkrétumokkal igazoljam felháborodásom okát, mert nem akarok magamnak kellemetlen perceket. Ha leírnám, abból az érintettek könnyedén ráismerhetnének saját magukra. Az ott olvasott sületlenségek rávilágítanak a lényegre, hogy miért tart itt az ország.
Rengeteg homály ember vesz körül minket. Beszélnek össze vissza, kritika nélkül, szolgaian átvesznek mindenféle ökörséget, mert a buta fejükkel azt hiszik, hogy szentírás, amit politikusaink mondanak. A ilyen embereknek köszönhető sorsunk, mert amikor felelőséggel kellene ikszelni, képtelenek objektív döntést hozni. De hát a Józsi bácsitól meg a Mariska nénitől nem lehet elvárni, hogy olyan közgazdasági, társadalomtudományi kérdésben akkurátusan döntsön, ami megközelítőleg még egyetemi szintű tudás se lenne elég. Itt lehet dumálni az elmúlt nyolc évről, a EU válságáról, lehet zsidózni, cigányozni, visszamenni akár a tatárjárásig. Lehet bűnbakot keresni. Az igazságot senki nem akarja kimondani, mert annak sértődés lenne a vége. Mint ahogy én sem merem megtenni, ebben a konkrét esetben. Mert félünk a retorziótól. Az igazat nem lehet kimondani, még akkor sem, ha bíróságilag az igazolható is lenne: Te bizony egy hót hülye, gonosz ember vagy. Minek mondjam? Okulna belőle? Erősen kétlem. Mit érnénk el vele? Semmit Csak rondítanák helyzetemen. De a fülke magányában igazat mondhatok.

A retorzió miatti félelem kapacitálta a Semmelweis Egyetem rektorát, hogy titkos tényfeltáró bizottságot állításon össze, akik megvizitálják a köztársaság nélküli köztársasági elnökünk elhíresült doktori disszertációját. Érthető okból, nem nyilvános, mert ki szeretné maga alatt vágni a fát. Ha beazonosíthatok lennének a grémium tagjai az rettenetes kellemetlenségeket szabadítanának fejükre. Megállapításaikat ha úgy adnák elő, hogy azok elmarasztalóak, rögtön komcsi, libsi bérencek lennének a jobboldalról. Na meg azt is veszélyeztetné, hogy a kormány megszívatná őket is, meg esetleg a környezetüket is. Ha meg az ellenkezőjét állítanák, hogy minden frankó, akkor az ellenzék rontana rájuk, na nem azért, hogy szavahihetősükért agyon puszilgassák őket. Az is a névtelenség mellett szól, hogy nyilvános vizsgálat esetén elképzelhető, az esetleges presszió végett, nem akarja magát szembeköpni, egy lelkiismerete elleni kényszeríttet szakvélemény adása miatt.

De.

Az is veszélyes, ha titkos. A bizottság jelentése manipulálható. A szóvivő azt mondhat, amit akar, hisz nincs senki, aki hitelt érdemlően tudná megerősíteni, ne adj isten cáfolni szavait. Megnyugtató választ nem fognak adni, bármit is mondanak az ellenérdekeltségűek úgyis hőbörögni fognak. Már eleve egy csapda helyzet. Ez a bizottság nem fog megoldani semmit sem. Csak elfogulatlan bírói kar. Van ilyen?

2 megjegyzés:

  1. Ugye? Ha a bizalom egyszer elveszik, akkor kurvára el van veszve. Sakk. Matt!

    VálaszTörlés
  2. Most hallottam a tévén: "egy kisdoktori nem nagy dolog".
    Meg kéne erről kérdeni azokat, akik tisztességgel, becsülettel, tudással doktoráltak.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10