2011. jún. 22.

BŐVEBBEN

A Facebookon már másokkal megosztott sommázott gondolatokból egy bővebb magyarázatra szorul, mert nem egy rugóra jár az agyunk. Ez saját gondolat, ami az első olvasatkor nem, vagy nehezen érthető. De, még ha érintőlegeseden járjuk csak körbe, meggyőződhetünk, hogy igazsága vagyon. „Az ember hiábavaló erőlködése, amivel botor módón az antagonisztikus ellentéteket próbálja feloldani, viszik előre a világot.”
Azok az ellentétek, amiket felsorolok (ad hoc), feloldhatok? Például egy nő tud a férfi fejével gondolkodni? Vagy fordítva? Nem, de azért próbálják egymást meggyőzni. Ebből a sziszifuszi harcból született kompromisszumoknak köszönhető biológiai fennmaradásunk. Vagy például a politikában nem a szegények és a gazdagok közötti anyagi és erkölcsi különbözősége okozza a feszültségeket? Ezeknek a feszültségek lerendezése politikai, és vallási küzdelem, mely eredménye az azon letisztázott vélemények, amik vagy globális, vagy helyi világi és hitéleti törvények formájában jelennek meg. Vagy a tudományban, a maradiság és a haladás kibékítetlen ellentétének harcából kipattanó eredmények nem a világ tovább lendítését szolgálja? Stb.
Az antagonisztikus ellentéteket, mint a nevében is benne van, nem lehet feloldani. Bár buta módón mégis megpróbálja az ember. Primer akaratának csődje ellenére, nemtudatos másodlagos haszna azért van küzdelmének. Ez. 

5 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm sok-sok gondolatod.
    A Bohóc

    VálaszTörlés
  2. Sok mindent elvehetnek tőlem, de a gondolataimat azt nem. Ha az életemet is elveszejtik a gondolataim akkor is megmaradnak.

    VálaszTörlés
  3. Na látod! Pontosan ezért született meg a "...tükör...".

    VálaszTörlés
  4. Csak azzal nem vagyok tisztában, hogy a blog mennyi inaktív idő után szűnik meg? Ha egy bejegyzés megjelenítését távoli időpontra időzítem, akkor elvileg nagyon sokáig fenn kell maradnia a neten.

    VálaszTörlés
  5. Nálam van olyan blog az olvasói listámon, amelyikben egy éve nem tettek bejegyzést. A jelek szerint még nem szűnt meg, mert bejön a profilja.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10