2011. szept. 14.

Ó MISTER ALKOHOL

Hát most az okoskodásom visszaütött. A szombati szüretet jó magyar hagyomány szerint pálinkaivással indítottam el. Annak ellenére, hogy nem szeretem a gyümölcspárlatot még mézzel turbósítva sem, kimondottan egészségi célzattal sikerült kétszer annyira meghúznom a pálinkáspoharat, hogy kicsit becsiccsentenem miatta. Mert azt vártam, hogy a finom cujka kifejtse rám kedvező hatását. (Az alkohol értágító képessége miatt jobb lesz az agyi vérellátásom, és addigi tüneteimben időszakosan pozitív változás áll be.) Nem jött össze. Összevissza kelebaláltam, még a háromkerekűmmel is betakaróztam, pedig hideg sem volt.
Akkurátus ember lévén sarkalt a kíváncsiság, hogy a tegnapi hoppszaszámat valóban a pálinka, vagy a szőlődarálás miatti fáradság okozta-e? Ezért vasárnap reggel idehaza, fárasztó izommunka kizárásával (a gombnyomogatás ugye nem számit annak,) ismételten alávettem magamat egy alkoholpróbának. Úgy látszik, vagy keveset ittam, vagy kezdek hozzászokni a tintához, hogy csak már a nagyobb mennyiség elfogyasztása éri el a kívánt hatást (nem a kedvező hatást), mert semmi változást nem vettem észre az amúgy is gyehenna stabilitásom változásában. Na erre mérgemben, meg szomjas is voltam, ezért ebéd után legurítottam egy sört. Hatás most is nulla. Pedig régebben egy pohár sör hatását is megéreztem. De másnap, azaz hétfőn reggel jelentkezett a nem kívánatos hatás gyomorégés formájában.
A savellensúlyozás érdekében rendszeresen szedett tabletta dacára mégis éreztem a tegnapi, és tegnapelőtti túlzott (nekem) cefre fogyasztás káros következményeit, amit csak bőséges folyadékpótlással tudtam ellensúlyozni. A vizet szeretem, de csak mértékkel, ezért a jövőben nem teszek semmi olyat, ami plusz víz bevitelre sarkalna.
Bár ha ez a módszer, hogy az alkohol gyógyszerként bevehető lenne betegsédem ellen minden szívfájdalom nélkül alkalmaznám, csak az zavarna, hogy viszonylag gyorsan elérném azt a bizonyos 21 egység/hetet ami még elfogadhatónak nevezhető. (Ez a mennyiség 2,1 l bor, vagy 4 üveg sör, illetve 6 dl tömény hetenként. Az már máskérdés, hogy én személy szerint ezt a mennyiséget a szesz alatomosága miatt még az előírt két nap/hét absztinencia ellenére is sokallom. A feletti mennyiség fogyasztása már orvosi eset, problémákkal jár. Nem kicsivel.) Félő, hogy a kedvező hatás elérése miatt át kellene lépnem a biztonságos határt, emiatt én már nem szokom rá a szeszre erre a maradék kis időre. Félő, hogy nem bírná a májam, a bukszám, na meg a szeretteim se az antiszociális viselkedésemet.
Kitöltöttem egy netes szesztesztet, amin igencsak meglepődtem, aztán rájöttem a rossz eredmény okára. A délelőtti alkoholfogyasztást értékeli súlyosnak, ezért az alacsony ponthatár ellenére orvoshoz javasolt. Hát nem reggel kell gallér mögé a szíverősítő? (Az én esetemben az agyerősítő?)

2 megjegyzés:

  1. dede reggel
    "adj egy pálinkát mer' sok a savam!" majd némileg később: "adj egy kis bort, mer' semmi savam nincs" ) :-)

    VálaszTörlés
  2. Nálam is ez a "gáz" biz'a a sav. Felmegy az égetett szesztől is, meg a boroktól is. Még az egészséges mennyiségtől is. Általában, néha nem. De egy idő után ki a francnak van kedve megkockáztatni? Nekem nincs. Én a savra , ha mégis megugrik valami okból, tejet töltök. Szerintem gyorsabban hat és nem is kell annyi mint a vízből.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10