2010. júl. 11.

MELEG VAN

Itt van a kánikula. Hadd legyen, mert nyáron legyen meleg, télen meg hideg. Ez a természet rendje, ennek így kell lenni. Menni kell a strandra hűsölni, ha hozzá van elég pénz. Mert, manapság nem egy olcsó mulatság. Hamar ott hagyhat a kikapcsolódásra vágyó jó pár ezer forintot. Már bekerülni a strandra az is embert próbáló tett, a tűző napon a pénztár előtt való hosszú sorban állás miatt. A kínlódásért, ott van bent van a hűsítő víz jutalomnak. Csak ésszel, mert felhevült testtel belecsobbanni a relatív hideg vízbe, az kérem nem egészséges. Egyenesen baromság.
 A szív hajlamos arra, hogy nagy hőmérséklet különbséget nem viseli el, és bekrepál. Szerencsétlenségemre  szemtanúja voltam az akarattyai strandon vízimentősként egy ilyen esetnek. Még az a jó, hogy két nap múlva, amikor a mélyvíz iszapjából feljött a test, nem én voltam szolgálatban. Gézának, volt kollégámnak kellett kihúznia partra a már erősen szagló holttestet. Az átélt traumát több Hubertusszal próbálta feledtetni, sikertelenül. Még másnap is, a fogmosás dacára, szájában érezte az előző napi szagokat. Hogy miért írtam le Gézának katartikus élményét, hogy nyomatékosítsam az olvasóban e veszély lehetőséget.

Ha idehaza maradunk, ilyen veszély nem fenyegethet, de baleset itt is érhet bennünket. Hogy megmaradjak a cím fonalánál, a hűsítő zuhany alatt is elcsúszhatunk a fürdőszobában. Az eséstől lehet bajunk, de a hidegvíztől ugyan nem. A nagy melegnek van még több ismert veszélye is, némelyikének legalább olyan következménye lehet, mint a felhevült testtel beleszambázni a hideg vízbe. Azért is van a zuhany a parton, tessék használni. Bár az enyhébbek, mint például a hőguta, az sem piskóta. A saját jól felfogott érdekükben, még egy laza nyári napon sem árt az óvatosság.

5 megjegyzés:

  1. Felhevült testtel még egy fiatal szervezetnek is megterhelő, sőt egyenesen életveszélyes a hirtelen hideg vizes csobbanás. Valóban ésszel kell ezt művelni, csak amikor a fiatalság haverok közt van, akkor sokszor nem a józan ész diktál. Én is csináltam ilyet, szerencsére nem lett bajom. De lehetett volna, és ma már ezt tudom is. Mindig megmártózom a vízben, mielőtt nekiállok vadulni... :D
    Most kedvet is kaptam egy kis strandoláshoz!

    VálaszTörlés
  2. Nem csodálom, hogy kedvet kaptál, hisz itt a kánikula.

    VálaszTörlés
  3. Természetes vizeink, minden évben "kiszakítják a sápot" minden intő szó dacára!

    VálaszTörlés
  4. Nem szeretem sem a nyarat, sem a telet. Szép ugyan, de a hőmérsékletükkel nem vagyok kibékülve.

    Más persze nem így van vele. Csak azt nem értem, hogy ha kilenc hónapig vágyakoznak a nyár után, akkor most miért panaszkodnak, hogy meleg van?! ;)

    VálaszTörlés
  5. Hát igen. A legtöbb ember szeret panaszkodni azt hiszik, hogy ami ott van az sokkal jobb, mint ami itt. Ezért mondom én az ismerőseimnek, barátaimnak, hogy élj a mában, mert semmivel sem jobb ott mint itt.

    De valóban érdemes odafigyelni a szervezetünkre, nem megterhelni azt.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10