2010. júl. 7.

VEGYES SALÁTA

Itt aztán van minden, ami momentán az eszembejutott. Összesen három gondolatsor. Igyekeztem optimista szemlélettel írni, de jó ég tudja, hogy ezekből mi jön le az olvasóban. A tárgyilagos megítélésre, az olvasó pillanatnyi helyzete erős befolyással bír.

BERREGNEK A FIUK

Ma ugyan még eddig nem hallom őket, de a csapadékos időjárásnak köszönhetően az elmúlt időszakban elég sűrűn zümmögtek a környéken. A polgármesteri hivatal közhasznú motorizált kézi kaszásai ők. Kényszerűségből vannak itt, mert hiába fiatalok, erősek, maximális alkalmazkodó képességűek, nem tudnak a környéken, itt helybe meg pláne nem, olyan munkát találni, ami az iskolai végzettségükhöz is passzolna. Olyat? Semmilyet. Hatalmas energiapocsékolás belefektetni rengeteg pénzt, a tanerők lelkiismeretes munkáját, a semmibe.

Abban bízunk, hogy az általános helyzet, akarom mondani „a nemzetközi helyzet fokozódik”, és megindul a kilábalás ebből a recesszióból. Nagyon hosszú ez az alagút, lehet, hogy valaki valahol már látja a vége fényét, mert mi még nem. Addig, amíg a sötétben tapogatózva botorkálunk előre, lelkünk sérül. Enyém az hagyján, de mi lesz ővelük. Ne aggodalmaskodjam, mert ez nekik nem jelent olyan traumát, mint például az én korosztályomnak? Az életkoruk, pont a jobb alkalmazkodó képességük révén, könnyen átlábalnak majd ezen a perióduson? Ha nem tart nagyon sokáig, mondjuk az életük végéig.

Én is voltam fiatal, de sajnos már nem tudok visszaemlékezni az akkori érzéseimre, mert akkor most nem tenném fel ezeket a kérdéseket. Még ha vissza is tudnék pontosan emlékezni, félő az sem segítene empatikussá tenni, mert abban a korban nekem, és a velem egykorúaknak voltak kilátásai az életre, de a mai fiataloknak már kevésbé.

CSAK EGY GONDOLAT

Azt előrebocsátom, hogy magam eszem alapján okoskodom, lehetséges, hogy emiatt meglátásaim hamisak. Furcsa egy világot élünk. A becsteleneknek áll a zászló. Aki nem akar tisztessége miatt beállni az elitélendők csoportjába, annak annyi. Nem vagyok egy Nostredamus, hova is gondolok, de azt látom, hogy a rossz felé tendál világunk. Akkor most hogyan legyek optimista? Pedig annak kellene lenni, mert ha nem bíznánk a jobb jövő eljövetelében, még a jelent se tudnánk ép ésszel elviselni. Úgy vagyunk vele, mint a lottó ötösre való várakozással. Tudjuk, hogy matematikai valószínűsége egyenlő a nullával, de azért reménykedünk. Illúziót csalunk magunknak.

LOTTÓ ÖTÖS

Valaki Zalában megnyerte a lottó főnyereményt. Szegény szerencsétlen. Ha eddig nem volt nagy baja, most lesz csak igazán. Nem kell ahhoz pszichológusnak lenni senkinek, hogy megmondja, ha kiderül sok pénzének híre, tönkre megy eddigi nyugodt élete. Zalalövö nem olyan nagy helység, ahol nem szúrna szemet bárki hirtelen meggazdagodása. Már most beindult a koldulás testületi szinten. Az önkormányzat képviselői már adják a tippeket, hogy milyen célra költenék a még a Holdban lévő adományt. (Templom helyrepofozása, kerékpárút építés, satöbbi.) Rokonságának, jó cimboráinak száma hihetetlen módón egy csapásra megnőne. Akinek adna, az azért sértődne meg, mert a másiknak több került, mint neki, aki meg kimaradna az meg azért.

Remélem, szerencsés-szerencsétlen van annyi esze, hogy mélyen hallgat Fortuna látogatásáról, és elköltözik olyan helyre, ahol eleve gazdagok laknak. Ott talán nem szúrna szemet.

2 megjegyzés:

  1. Ja, ja! El kell költözni!

    VálaszTörlés
  2. Ezek szerint a pénz mégsem boldogít? Ez persze csak költői kérdés volt...
    Az is baj ha van, az is ha nincs. Nagyon okosnak kell hozzá lenni!

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10