2010. júl. 1.

REGGELI FÜRDÉS

Na most olyan témát pécéztem ki, minek elgondolkodtató hozadéka állítólag nincs. De biztosabb szemű azért talál benne. Valószínű, már megint nálam van a hiba, amikor az amerikainak tulajdonított tisztálkodási szokást akarom megérteni, de egyszerűen nem megy. Számtalan amerikai filmben látható olyan jelenet, hogy a párocska valami elegáns banzájról hazaérve, ruháikat leszórva, mindenféle fürdőszobai tevékenység nélkül, startolnak az ágyba csicsíkázni.
Milyen észszerű magyarázata lehet annak, hogy koszosan, az úribbaknál csak izzadtan, belefekszenek a tiszta ágyneműbe? Éjszaka már álmosak, és lusták arra, hogy a fürdőszoba felé vegyék az irányt? Azt még megértem, hogy az éjszakai hancúrozásban megizzadnak, reggel azért kell a frissítő zuhany. Vagy azért, mert másképp nem tud felébredni, és az álmossága miatt nem tud a munkahelyén 100 %-al pörögni. De azt nem értem, hogy az esti tisztálkodást miért halasztják reggelre. Ez csak a filmekben van így, itt a film rendezője dramaturgiai okból hagyja el ezt a fontos momentumot? Ez nem a valóság?

Az viszont valóság, aminek szem, helyesebben fültanúja voltam jó pár esetben ausztriai kempingekben, hogy WC használat után, tisztaságra igénytelenek férfiak kézmosás nélkül távoztak. Sokszor éri, jogos kritika a magyar közegészségügyi állapotokat a külföldiek részéről, de odakint se minden papsajt. Ausztriai kalandozásaim során találkoztam számtalan olyan kempinggel, amit a magyar KÖJÁL az ott uralkodó higiéniás állapotok miatt, minden teketória nélkül azonnali hatállyal bezárt volna. Mindezek ellenére, az összkép sokkal rózsásabb a Lajtán túl, mint innen. Erősen korlátozott anyagi lehetőségünk miatt nem vehető fel a verseny a nyugati színvonallal. Ahhoz viszont nem kell pénz, hogy a fejekben igényesség legyen. Anyám szokta mondani, „ha foltos az nem baj, csak tiszta legyen”. Amit kell, azt vegyük át, még ha koppintjuk is, az nem szégyen. Az igényességet azt igen, az igénytelenséget azt ne!

A másik véglet is egészségtelen. Amikor a láthatatlan ellenségtől való félelmünkben még a grillcsirkét is ki hipózuk. A sterilizálás a műtőkben létkérdés, de a mindennapi életben a hasznos baktériumok elpusztítása káros. Nem kell mesterséges steril körülményeket létrehozni, hiszen a természet sem steril. A szervezet természetes védekezőrendszerének kialakulásához kell egy kis maszatosság is. Az allergiás megbetegedések egyik okát is a tisztább környezetben kell keresni. Az ember élete során megeszik pár kiló koszt. Ez így normális. A védőoltások is úgy működnek, hogy legyengített kórokozókkal megbetegítjük a szervezetet, ami miatt termelődni fog ellenanyag, és ez az esetleges betegségtől már véd.

Most már értem az amerikaiakat. A koszosság fél egészség elven vannak. Este. De miután aludtak rá egyet, ráeszmélnek, a fejük kitisztult ugyan, de a testük az nem. Úgyhogy, irány a fürdőszoba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10