2013. nov. 24.

VARGABETŰ avagy kirándulás ingoványos vidékre

A tv-ben látott, betörőktől lefoglalt ismeretlen Egry stílusjegyű kép látványa indította el nálam ezt az öncélú, de közérdeklődésre is alkalmasnak vélt agyalásomat.

Úgy érzem, nekem szabad ingoványos talajra is tévednem. A művészeti kérdésekben is véleményt formálhatok, más vizsgált területen a relatív igazsághoz közelítő megállapításaim okán.
(Az már más kérdés hogy relativitásomat elfogadják annak, avagy nem. Vagy csak én érzem úgy, hogy a tényleges valósághoz nagyon közelítő az álláspontom?) Valamikor festegettem, rajzolgattam én is, míg egészségem engedte, de nem tartottam magam művésznek, legfeljebb ügyes utánzónak, amatőrnek. Nem volt egyéni stílusom. (Az írásban azt hiszem megtaláltam. Ha nem érti, miért van ez a nagyfokú őszinteség, olvassa el előző blogbejegyzésemet, utána megérti.) Ez is vezetett a következő, Apa54-féle megállapításhoz. Az nevezheti magát művésznek, akit a műértő, ismeretlen művön látható egyedi stílusjelei alapján be tudja azonosítani a készítő személyét. A világhírű művészeket az amatőr műértő is be tud azonosítani, de a kevésbé ismertekhez szükséges a professzionális szakember. A műkedvelő gyűjtő a kevésbé ismert alkotás elbírálását bízza zsűrire.

Vannak, akik nem járatósak ilyen mélységben ezekben a kérdésekben, azokat hagyjuk meg annak tudatában, hogy egy alkotást művészi minőségű kivitelezése során művésznek titulálják az ügyes kezű másolót. Ha bele tudja csempészni az egyedi stílusát, akkor nevezhetjük joggal az illetőt művésznek, már ha akar, tud önállót is alkotni. Bevett szokás volt a középkorban, hogy a művészpalánták, ismert régi művészek munkáit másolva tanulták a technikát. Vagyis a másolás a művészé érés egyik fontos lépcsőfoka.

Bárminemű témánál álláspontunk kialakításához ajánlatos az alábbi szempont megszívlelése. El kell fogadnunk, hogy egyes kérdéseket megválaszolni nem tudjuk, mert a válaszadás megalkotásához, az adott kérdéshez szükséges fokú intelligencia, erkölcsi, és műveltségi szint elérése, megléte szükséges. Lehetőleg pszichiáteri, vagy a szakemberrel által elfogatottnak tekintett internetes intelligenciateszt kell az objektív szint felméréséhez, mert sajátmagunk megítélése mindenképp szubjektív, a tényleges valóságtól nagyon eltérő lehet. Magyarul, ne üssük orrunkat olyanba, amihez kevesek vagyunk. Lehetséges, önkritikám fars léte miatt, én is most olyasmibe ekecseltem bele magamat, amibe abszolúte nem kellett volna?

http://apa54.blogspot.hu/2013/11/oszinteseg.html

2 megjegyzés:

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10