2013. szept. 15.

FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM

Két lehetőség van. Vagy az alapjövedelem bevezetése, vagy a NWO. (Új Világrend = rendőr terrorizmus, emberi jogok nélküli modernkori rabszolgaság.)


Magyarországon utópiának tűnik, de Nyugat-Európában már időszerű téma. Előbb-utóbb nálunk is szólni kell róla, bár tudom pont most nem időszerű a születéstől halálig tartó feltételnélküli alapjövedelem bevezetéséről beszélni. Azonban néhány kardinális kérdésre adott válasz birtokában lenni már most is ildomos. A technológia (automatizálás, robottechnika,stb.) fejlődése miatt egyre kevesebb élőerőre lesz szűkség (megnő a munkanélküliek száma), az állami nyugdíjrendszer tarthatatlansága miatt, muszáj lesz egy új formulában gondolkodni. A feltételnélküli alapjövedelem véleményem szerint a legjobb gyógyír erre. Rendkívül óvatosan kell bevezetni, mert olyan hatásai lehetnek, ami a mostani életünket fenekestül felforgatná. Bizonyos hullámzás után be fog állni a foglalkozások kereslet-kínálat szerint pénzben mért értéke. Ha az alapjövedelemből meglehet élni, a jelenleg minimálbéres foglalkozások felértékelődnek, mert munkaerőhiányt lehet feltételezni. De hiány mégsem lesz, aki benne dolgozik, az marad, hisz az állam által eddig finanszírozott közszolgáltatások, mint az iskolák, tömegközlekedés, egészségügy stb. mind önköltségesek lesznek, és azok igénybevételére a fedezetet meg kell keresni. Teljesen megszűnik pld-l az állami nyugdíjkifizetés, segélyezések. (Helyette magánnyugdíjpénztár.) Természetesen a klasszikus állami feladatok megmaradnak (mentő, tűzoltóság, rendőrség, stb.). Az egykulcsos adót fizetni kellene, így válna igazságossá. Plusz a felszabadult állami fizetési kötelezettségekből lehetne fedezni többek közt az alapjövedelmeket. Az átmeneti időszak méltányossá tételét a nálam okosabbak majd kitalálják, erre hiszem, hogy van megoldás, de azok megtalálására az én értelmem kevés. A gazdagok számára hátrány lenne, mert megszűnne az irreálisan magas jövedelmük. Ez a legfőbb oka, amiért alig találni valamit erről a médiában

Teljes egészében megfordulna a jelenlegi trend, így a helyére kerülnének a mostani igazságtalan bérezési gyakorlat.


Álom, álom, édes álom.

3 megjegyzés:

  1. Én nem ismerem a magyarországi munkakedvet az emberekben, de ha ezt a feltételnélküli alapjövedelmet itt Romániában bevezetnék, talán Európa első száz százalékban nyugdíjas országa lenne, mert ez a nép (és lassan a vele együtt élő más népek is) vallásos betegséggel játssza ki az össze létező segélyezési rendszereket, függetlenül attól, hogy rászorul vagy sem.
    Én ebben a "vegetatív" rendszerekben azt látom, hogy a bármilyen vállalkozó van megnyomorítva, attól a pillanattól kezdve, hogy dolgozik, vállal az össze ellenőrző hatalmak rávetik magukat, eleve előítélet alanya, hogy biztos minden célja az állam meglopása, míg aztán túlfelöl lesz az eltartottak fatalizmusban úszkáló munkanélküli jóléte.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Attila, kérlek mélyedj el kicsit jobban a témában, mielőtt még jobban meglódul a fantáziád! :)
    Olyanok mindig voltak, és lesznek is, akik kihasználják az adott helyzetet, azokat nyugi, most is te tartod el! Viszont emiatt lemondani róla, botorság.
    A létbiztonság jobbá teheti az egész rendszert, és nem utolsó sorban, kiránthatja a gazdaságot a gödörből.

    VálaszTörlés
  3. József! Jó a cikk, örülök, hogy te is melléálltál ennek az uniós kezdeményezésnek. :)
    Én az alapjövedelem bevezetésével egy időben csökkenteném a munkaidőt, így több embernek lenne lehetősége dolgozni. Mivel a bér nem a létfenntartáshoz kell, hanem a plussz igények megteremtéséhez, így nem okozna gondot, ha csak 4-6 órát dolgozhatnánk.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10