2012. máj. 4.

TORONY


Nem foglalkozom a napi politikával, nem keresem de, mindig utolér.
Álmos, kicsi falumban hírérték, hogy leemelték a katolikus templom tornyát, annyira hogy az óvisok a délutáni csendes pihenőjüket bojkottálták a daruzás látványa miatt. A szakemberek bizonyára meg tudják indokolni nem éppen kétfilléres beavatkozásuk okát, nem is ezekkel a dolgokkal foglalkozom, hanem a felújítás anyagi vonatkozása miatt született gondolataimmal.
A templom felújítására a Széchenyi program keretén belül kaptak több mint 16 millát. A mai árakat ismerve, a méretes tetőcseréhez viszonyítva, ez nem olyan nagy pénz. Az államnak nem, de az egyénnek hatalmas. Legalábbis nekem. Mindenki a jövedelmi viszonyai szerint ítéli meg a sok, vagy a kevés mértékét. Ez sem lenne probléma. Csak a templomfelújítás apropójaként felötlött gondolat, az igen. Abszurdum felesleges beruházásokra kidobunk hatalmas összegeket, miközben lassan elegendő kajára nem lesz pénzünk. Visszatért a dzsentri jelenség? Erre a tetőcserére egyébként valóban szükség van.

Azt én elfogadom, hogy vannak sürgős feladatok, aminek elvégzése nem tűr halasztást, mert az idő halad, és az időjárásnak sem lehet álljt parancsolni. De kérdem én, ki fog a majd a templomba, vagy az újonnan épített focistadionokba menni, nézni huszadrangú focistákat vagy bölcs vezérünket ünnepelni, mikor már éhen döglőttünk? Vagy a belépőre szánt pénzen inkább kenyeret vettünk? Majd éltetik a saját emberei, akik ingyen, vagy lesz nekik elég pénzük megfizetni a belépti díjat, tudnak ebbe a sportlétesítménynek álcázott, de valójában nagyságának dicsősítésére emeltetett szentélybe lépni. Miért jó neki, hogy hamisságot kap az igazság helyett? Miért jó az önbecsapása? Mert nem tud gondolkodni? Nem érzi tetteinek súlyát. Szigorúan orvosi eset. Bolond a király. Vagy nagyon is racionálisan gondolkodik, nem érhetek fel ésszel hozzá. Ésszel nem is, de erkölcsileg már túl is szárnyaltam.

Hofi Orbán vicce: mi különbség van az Isten és Orbán Viktor között? Isten nem akar Orbán Viktor lenni.

Hú már megint elkalandoztam.

Még mielőtt bárki engemet hisz bolondnak, (bárhonnan nézve is hiszi rólam, téved) mikor azt állítom, hogy magyar apokalipszis fog még ebben az évben bekövetkezni. Az is igaz, ez is szubjektív, én biztos annak élem meg. Ha nem is pusztulok bele, de megnyomorodok az tuti. A hitetlenkedőnek azt üzenem, dőljön csak hanyatt székében, és figyeljen. Nem lesz számomra elégtétel, ha bebizonyosodik, nekem volt igazam. Sőt ezt az igazságot nagyon is nem akarom, mint ahogy Te se. Megszakadunk, mint a véreshurka. (Na nem a röhögésbe.)

1 megjegyzés:

  1. Csak úgy elgondolkodtatónak. Az egyházak -legalább is a kiemeltek-, kapnak állami normatívát. Aztán kapnak adományokat a hívektől és vannak saját bevételi forrásaik mások is. Akkor miért ad a toronycseréhez pénzt az állam? Az egyházak adtak az Országház felújításába? Pedig az csak egy épület, templomtorony meg megszámlálhatatlan.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10