2012. máj. 16.

ÖNVIZSGÁLAT


Füle, Alsóhegy
Photo by Pergel Andrea

A Facebookon megjelentett gondolatom kibővítése.

Mindenki jó embernek érzi, vagy legalábbis annak szeretné hinni magát. Egyszerűen megtudhatja, hogy valójában jó ember-e ön, avagy gonosz, ha megválaszolja magának azt a kérdést, amit ebben a cikkben felvettek. Amennyiben azt az elvet érzi sajátjának, hogy a problémákat másik ember elpusztításával, leölésével, elhallgattatásával lehet megoldani, akkor ön gonosz.
(Még akkor is, ha egyébként jó ember, a légynek sem tud ártani, gondolatban támogatja az ilyen szervezeteket, eszméket, embereket. Tevőlegesen meg pláne. Békeidőben elegendő a ráutaló magatartás is.) Csak a gonosz ember képes a másikat elpusztítani, alapállásban, békeidőben a jó nem képes még a gonoszt sem. A végső kétségbeesésében maga és szerettei védelme érdekében, mikor már más lehetősége nincs, a jó ember elpusztítja a gonoszt, így kényszerűségből ő is bűnössé válik. Ez egyszerű logika. A jók felelőssége a gonosz hatalomra jutásának megakadályozása, mert mihelyt hatalomra kerül, ők az addigi ártatlanok is mind vétkessé válnak. A gonosz hatalmát erőszakos úton lehet megszüntetni, békésen csak nagyon sok vétlen áldozat révén.

Ettől adódóan, ha akarjuk, ha nem, ha ártatlanak is születtünk, a védekezés miatt mindenképpen bűnösöké válunk. Arra kell törekedni, hogy mi legyünk a kényszerű kevésbé gonosz, és minél kevésbé bántsunk bárkit is. Választási lehetőség nem az ártatlan és a gonosz, a jó és rossz, hanem a kevésbé és a nagyon rossz között van. Ez a gondolati párhuzam fedezhető fel napi politikai folyamatokban is.

A jelen rossz helyzetet már csak bűnös úton lehet megoldani, valamelyest helyrehozni.

Ha a lefolytatott önvizsgálat negatív eredményt is hozott, az sem baj, mert változtatni soha sem késő.

1 megjegyzés:

  1. Ez így volt régen is, most is. A gonosz és a jó olyan mint egy gyönyörűséges ikerpár. Ha csak felületes a választó, hát könnyen mellényúl.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10