2011. dec. 5.

NE BÁNTSÁTOK ORBÁN VIKTORT 2

Nem írtam mostanában egy családi tragédia miatt. Távol maradásomnak ez volt az oka.
A november 15.-i bejegyzésemet van aki félreértette, ezért egy részét Roza hozzászólásának szemszöge szerint értelmezem. Válaszom terjedelme, és a nagyobb publicitás miatt külön bejegyzésnek szánom.Én egy szóval se mondtam, hogy szeretem Orbán Viktort. Én azt mondtam, hogy ne bántsátok. Nem azért, mert érzelmileg rossz nekem, ha neki kellemetlenséget okoznak.
Hanem azért, hogy ne hozzák olyan kellemetlen helyzetbe, hogy távozni kényszerüljön a posztjáról. Az utódlása miatt vannak aggályaim. Az ő alkalmatlanságáról majd az utókor dönt. Nem látok alkalmas személyt, aki helyére léphetne. Botor mohón én azt szeretném, hogy ne bántsa a szegényeket. Szavakkal szépeket mond, de tetteivel az életünkre tör. Azért írom ezeket a keserű sorokat, mert az életem keserű. Nem restségem, meg csapodár életvitelem okozza elkeseredettségemet, nem, hanem a politika elembertelenedése miatt. Pont azokat sújtja, akiknek amúgy is pokol az életük. Én nem vagyok egyetlenegy pártnak sem a tagja, sem szimpatizánsa, sőt nagyon nem szeretem a pártokat, mert ők valójában gazdasági, pénzügyi érdekszövetségek szolgái, és nem az emberekké.

Az én értelmezésemben a ne bántsátok, nem azt jelenti, hogy szeretem. Nem szeretni kell, nem az érzelmeinkre kell hallgatni, hanem objektíven megfigyelni, és az észre hallgatni. Az is igaz, hogy akinél az általában az érzelmei jobban dominálnak az értelménél, nehéz kiigazodni-a ilyen bonyolult helyzetben. Éppen emiatt tőlük nehezen, vagy nem is várható el a racionális döntés. Pedig az érzelmet külön kell választani értelemtől, ha objektívek akarunk lenni. Nagyon félrecsúszhat meglátásunk, ha az ész helyett a szívünkre hallgatunk. Aki a fejére hallgat annak ajánlom az illusztráció képét. Engem viszolygással tölt el, amikor nála jóval idősebb nők és férfiak is kezet csókolnak neki. Nem azokkal van a bajom, akik hódolnak előtte, hanem vele, mert hűbérúrként hagyja, és még élvezi az egyszerű emberek ilyesfajta érzelmi megnyilvánulását. Ez az én eszemnek, gyomromnak, ez sok. Ez nem photoshopos kép, ez igazi A XXI. sz.-ban, köztársaságban abszurdum, hogy egy vezető demokrata megengedi magának ezt a középkori stílust. Az angol királynő előtt hódolóknak is csak a pukedlit, meghajlás ír elő az udvari etikett. Kelet-európában divat a kézcsók, de férfi adja nőnek, és nem fordítva, pláne nem férfi férfinak. Én még viszolygok attól is, amikor a pápának adnak kézcsókot. Lehet túlzott érzékenységem az oka, nincs is olyan nagy jelentősége. Már mint a pápai kézcsóknál.

A politikusokat nem szeretni, azokat értékelni kell. Én szeretem szüleimet, gyermekeimet, rokonaimat, feleségemet. Szeretem őket teljes szívemmel, a hibáikkal együtt, de nekem idegeneknek, én nem fogom szeretni a hibáikat. Mert a szeretteimnek még a hibáikat is szeretem, mert őket fenntartás nélkül elfogadom. Nem fogom csak simán, fenntartás nélkül elfogadni azokat, akik még ráadásul káros hatással is vannak én és szeretteim életére. Akik úri passziójukból belém rúgnak, azokat még szeressem is? Aki ezt várja el tőlem és a velem megközelítőleg azonos élethelyzetben lévőktől, az forduljon magába és gondolja végig, hogy hasonló állapotban ő mit tenne. Ez az alázatos szeretet várható el tőlem, tőlünk? Ugyan már.

Most azt érzi a kézcsókot adni vágyó, hogy jó történik vele. De csak rövidtávon érezheti maximum jónak, mert hosszútávon, ugyanúgy ahogy nagyon sok embernek, neki is rossz lesz. Amit a szegényekkel kapcsolatban tesz, azok zsinórban rosszak. Én nem kérdőjelezem meg jó szándékát, de amit tesz, az nagyon rosszul sül el. Magának, családjának, sleppjének, egyes embereknek jó, amit csinál, de a nagy többségnek iszonyatosan káros tevékenysége. Majd az idő eldönti, kinek van igaza. Nekem-e, vagy azoknak, akik most kezet csókolnak neki? Remélem, az idő nem az én jövendölésemet fogja igazolni.

http://napizeje.blog.hu/2011/04/14/a_kezcsok_evolucioja
http://apa54.blogspot.com/2011/11/ne-bantsatok-orban-viktort.html

5 megjegyzés:

  1. Fogadd együttérzésem a tragédia miatt. Bár nem tudom mi történt, de mivel családi tragédia, hát át tudom érezni kedves barátom.

    ".. vezető demokrata .." - már régóta csak vezető.

    VálaszTörlés
  2. Jakab Andortól a Facebookra jött:
    Elolvastam, érdekes gondolatokat vetsz fel, ami engem is foglalkoztat. Az időzítése is érdekes, nekem is éppen, megint a fejemben járt a téma, Orbán demagógiája. Újra és újra előjön, de mindig későbbre halasztom, őrült nehéz ezt jól megírni. Még inkább, lehetetlen. Az írásod gyengeségei abból adódnak, hogy te magad sem vagy képes kizárni az érzelmeket egy olyan témában, ami pedig éppen arról szól. Ezt nem bántásból mondom természetesen, csak jelzem, mi a nehézsége a téma feldolgozásának.

    VálaszTörlés
  3. Azzal a ténnyel, én tisztában vagyok, hogy nincs tehetségem az íráshoz, erről már írtam valahol blogomban. Ennek ellenére mégis próbálkozom, mert van bennem egy megfogalmazhatatlan exhibicionista késztetés. A célom az, hogy kinyissak az olvasó bucijában, egy, az addig még ő által sem ismert titkos rekeszt indirekten úgy, hogy sajátjának érezze azt a gondolatot, ami kipattant az én agyamból. Elindítsak egy pillangó effektust. Van, aki ezt a lightosabb stílust érti, de van, akinek még ez is sok. Szakmailag vannak benne gubancok, hibák, amit, ha egy értő szem észrevesz, annak én igazán örülők. Mert én az igazságot szeretem, meg ha elmarasztaló, akkor is. Sem a hazug, sem a jogos dicséretből nem lehet tanulni. A dicséret önelégedettséget okoz. Az önelégedettet meg nem sarkalja semmi sem a továbbfejlődésre, ismeretlen utakra.

    http://apa54.blogspot.com/2010/04/pillango-effektus.html
    http://apa54.blogspot.com/2010/03/blog-iras.html
    http://apa54.blogspot.com/2010/03/exhibicionizmus.html

    VálaszTörlés
  4. Ide teszem ezt a viszontreagálást is Jakab Andortól a Facebookról, mert itt könnyebben megtalálható később is, ha esetleg nekem, vagy valaki másnak szüksége van rá:

    "Nem is kell tehetség, az csak a miénknél sokkal magasabb szinten szükséges. Blogíráshoz bőven elég eleget gyakorolni. Tanulni abból is, amit elrontunk, csinálni, gyakorolni tovább. Okos emberek azt mondják 10 000 órát kell valamivel komolyan eltölteni, akkor jók leszünk benne. Ha 10 000 órát elöltöttél írással, tehetség ide vagy oda, egész jó leszel benne. Szerintem ebben van igazság. Az exhibicionista késztetést meg mindenki érzi, teljesen normális. A célod viszont nem piskóta! :) Láttad az Inception (Eredet) című filmet? Na abban megy ki arra a játék, hogy eredeti gondolatot csempéssz valaki agyába, amiről azt hiszi, hogy a sajátja"

    VálaszTörlés
  5. Nem rendkívüli a célom, hisz sok tanár is ezt teszi. Valaha így tanítottak. Vagy az is lehet, rosszul gondoltam? Ehhez nem kellett agyturkászi diploma, hogy józan paraszti (kertész) ésszel rájöjjek arra, minél kisebb értelmi szinttel rendelkezik valaki, egy idő után elfelejti a hallott gondolatok eredetét, és azokból egyre többet fog sajátjának tekinteni. A filmet nem láttam. Vagy nem emlékszem rá.
    Ha mozifilm volt, tuti, hogy nem láttam, mert vagy 30 éve voltam ott utoljára.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10