2010. okt. 27.

ABSZOLUTIZMUS

Valahonnan ezt ollóztam ki: „(a latin absolutus „teljes”, „korlátlan” szóból) a 16-17. században kialakult, az uralkodó korlátlan hatalmán alapuló kormányzati rendszer, melyben az uralkodó az állandó hadseregre és bürokráciára támaszkodva függetleníti magát a nemességtől, jól lehet az ő érdekében gyakorolja korlátlan hatalmát.” Ha a nemesség szót kicseréljük magyar polgárra, akár a XXI. század első évtized végére is lehet datálni az abszolutizmus meghatározását.
Most mi van? Megyünk az időben vissza? Furcsa megnyilvánulások vannak, amik szöget ütöttek a fejemben. Minden kommentár nélkül csak felsorolom azokat a kormányzat felől hallható disszonáns hangokat, amik sértik fene jó „hallásomat”. Most az lehet a vád rám, hogy csak kiollóztam egyes nekem nem tetsző dolgokat, mert összességében kell látni, mert úgy más értelme van. Ugyan. Csak fiskális mellébeszélés, amivel elködösítik a valóságot. Mert a magyar ember nem szereti a cifra beszédet a politikusok szájából. Világos, érthető duma kell, mellébeszélés nélkül.

• Boross Péter: Lehetnénk királyság is. Növelni kell a kormányfői pozíció erejét, az államfőnek pedig jelképes szerepet kell szánni .Arról is beszélt, hogy nem ért egyet az adócsökkentéssel, és megadóztatná a gyermekteleneket.
http://www.fn.hu/belfold/20100826/boross_peter_lehetnenk_kiralysag_is/

• Kósa Lajos letette a polgármesteri esküjét, majd köszöntőjében Rakovszky Dániel 1832-es főbírói beszédét idézte.„A király akaratát végre kell hajtani, a veszedelmet el kell hárítani, vagy ha arra nincs mód, akkor annak hatását csökkenteni, az elöljárók és a nép közötti bizalmat fenntartani és erősíteni.” Kósa Lajos szerint a városi összefogás az egyházakkal, az egyetemmel, a vállalkozásokkal jól működik. „Éljen Magyarország, éljen Debrecen!” - ezzel zárta beszédét Kósa Lajos.
http://www.hir24.hu/belfold/155266/kosa-a-kiraly-akaratat-vegre-kell-hajtani-.html

• Na ebben pontban nem tudok pontosan idézni, illetve hivatkozni, mert este lévén már nincs kedvem kutakodni a neten, csak az emlékeimre hagyatkozom. A Tényekben láttam, hogy, azt hiszem, a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János mondta az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálásával kapcsolatban, oké ha nem passzol az alkotmány szerint a végkielégítéseket visszamenőleges megadóztatása, akkor majd az alkotmányt megváltoztatjuk. (Ha nem ő volt, akkor elnézést.)

Nagyon úgy néz ki a tavaszi választások túlnyerése miatt totál monopolhelyzetben érzi magát a nyertes Fidesz. A hibák, tévedés esélye ott sokkal nagyobb, ahol nincs konstruktív ellenzék. Ennyi erővel, nyugodtan be is zárhatnák a parlamentet, mert semmi értelme sincs a nyitva hagyásának, mert a kormány úgy is az tesz amit akar. Csak felesleges színjáték, amit ott cirkuszolnak. Mert hisz a 2/3-os kényelmes többség meg van. Mint örök ellenzéki, ahogy megjósoltam az MSZP bukását, (nem volt nehéz) négy év múlva, vagy még előbb, Orbán Viktor és hithű emberei ugyanúgy lapátra kerülnek, mint Gyurcsányék. Bővebben is ki tudnám fejteni a realitásokon nyugvó meglátásomat, de azt hiszem felesleges a fentléttel kínozni vele magamat, inkább megyek csicsikázni. Jó éjszakát.

3 megjegyzés:

  1. No igen! Nálam is magasabb értékű biztosítékot kellett becsavarni. Oszt azt is kicsapatták!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos mindenben igazad van. A Fidesz arcul csapta választóit, csak sokan még nem vették észre. Ebbe a politikába azonban négy év múlva bele fog bukni, ha addigra meg nem szüntetik a demokráciát...
    A baj csak az, hogy ami utána jöhet, még rosszabbnak néz ki! Mi lesz veled Magyarország???

    VálaszTörlés
  3. Sok mindent érzek előre, de erre a kérdésre nem tudok semmi okosat mondani. Engemet is aggaszt gyermekeim, utódaim jövője. Na ezért jó, hogy nem élünk matuzsálemi kort.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10