2012. márc. 8.

PARADOXON DOSZT avagy a 22-es csapdája

Vihar előtt
Tóth József (1985)
Tudom nagyon fárasztó olvasni a negatív dolgokat, hát még nekem megélni azokat. Az állandó sírás, a pesszimista hangvétel miatt nem népszerűek írásaim. Egyszerűen képtelen vagyok heppi dolgokról írni, mert olyanok nincsenek. Az én, és családom életében legalább is, nem. Lehet, hogy vannak, sőt biztos, de a negatívumok sokasága miatt már nem vesszük észre. Nem csoda. Olyannak éljük meg mi is, és nagyon sokan mások is életüket, mint a halálraítélt a siralomházban. A permanens idegfeszültség, mint valami középkori kínzóeszköz szenvedteti életem/életünk minden másodpercét.

Jó lenne, ha felébredne az emberek lelkiismerete, mert tudniuk kell, hogyha nem törődnek másokkal, saját maguk életét is el fogják lehetitleníteni. Azt tudomásul kell venni, mert így is van, amit állítólag Buddha mondott, hogy csak úgy lehetünk boldogok, ha másokat azzá teszünk. Az nem vitatható hogy ennek az elvnek van létjogosultsága, csak hát globálisan kivitelezhetetlen. Mikró környezetben talán még kivitelezhető lenne. Talán.

Teljesen kiborított az az információ, ami a polgárdi öregek otthonából származik, miszerint az ott gondozott kisöregek rettenetesen lefogytak. Végső soron ez is az emberek közönyössége, érzéketlensége miatt van.

Azt tudomásul kell vennie mindenkinek, aki passzív és nem foglalkozik behatóan a politikával, hogy tartózkodása, közönye gyilkol. Erre az a válasz, ami jogos, mert én is úgy érzem, lelki nyugalmunkért, a csömörünk miatt jobb, ha nem foglalkozunk a vele de lelkiismeretünk mást mond. (Már akinek van.) Csak vívódik, őrlődik az ember, tönkremegy, mert ez egy olyan helyzet, amiből nincs kiút. Ez egy mély gödör. Az életbe rengeteg ilyen gödörbe kerülünk. Igyekszünk kikeveredni belőle, de nem megy. (Nekem legalábbis.) Aki tudja mi itt a megoldás, az emberbaráti szeretetből ossza meg velem. De félő, hogy megnyugtató megoldással senki sem rendelkezik. Ez a fajta hozzáállás okozza bajainkat, mert aki nem lesz közönyös mások bajaihoz, az saját magával szúr ki. Igen ám, a bajaink forrása pont az, hogy nem törődünk másokéval. Mint már oly sokszor mondtam, paradoxonokat kellene feloldani ahhoz, hogy élhető legyen világunk. Olyan célért küzdünk, amit elérni egyszerűen lehetetlenség. Jobb, ha nem agyal rajta az ember, mert így bele lehet bolondulni. Ebből adódik az a kardinális kérdés, hogy mi célt szolgál az ember élete. Csak a lét fenntartása, minthogy azért élünk, hogy együnk, és azért eszünk, hogy éljünk. Azért váltunk közönyössé, mert másképp nem viselhető el az életben látott rossz dolgok, ami baj van az meg a közönyösség következménye. Ez egy ördögi kör. Így már érthető, hogy miért nő a távolság a gazdagok és szegények között. A közönyösek meggazdagodnak, az érző szívűek leszegényednek. Lehet, hogy lesz aki ellentmond nekem, de az én életemben eddig ezt tapasztaltam. Lásd Sándor György humorista klasszikusát, mikor csóringer mikulás volt.  Az egyszerű szegény nép adakozott, de a Rózsadombról üres puttonnyal kellett eloldalognia. Messzemenő következtetést lehet levonni belőle.

Nagy fejek agyon misztifikálják válaszadásukat, mikor azt kérdezik tőlük, hogy mi az ember életének az értelme. Lehet, nagyon együgyűre veszem a figurát, mikor ezzel a látszólagos blődséggel merészelek rá válaszolni. Három szóban lemerem írni, az, hogy jól érezd magad. Azért írtam, hogy látszólagos blődség, mert aki olvassa, azt mondja, annyira nyilvánvaló ez a válasz, hogy teljesen felesleges részemről az élet értelmét meghatározni.

Ez az önzés igazolása is lehetne. Az pedig boldogtalansághoz vezet.

De csak akkor érzem jól magamat, ha az embertársam is jól érzik magukat. De ha… Nem folytatom. A csomó ellentmondásba úgy belekeverednék, mint macska a házi cérnába.






http://apa54.blogspot.com/2010/07/hangulatjelentes.html
http://apa54.blogspot.com/2010/06/siralomhazban-artatlanul.html
http://www.youtube.com/watch?v=AC400izS6sE
http://www.youtube.com/watch?v=pWjez-SLu3M&feature=player_embedded

1 megjegyzés:

  1. Sok ember el sem meri képzelni azt, hogy lehet úgy élni, hogy egyszerűen csak jól érezd magad. Pénzes emberek sem tudnak úgy élni. Isten emberek is úgy rettegnek a bizonytalanságtól, hogy csak na.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10