2011. okt. 31.

IDŐZAVAR

Magyarokra jellemző az öngyilkosság. Ennek több oka van. Legalább az egyik rizikófaktort ki lehetne védeni, egy nagyon egyszerű változtatással. Az már bizonyított tény, hogy a megvilágítás mértéke kihatással van az öngyilkossági statisztikára. Lásd az északi népeket, ahol a hosszú téli sötétség alatt és miatt jelentősen megnő az önkezével kioltott életek száma. A fényhiány depressziót okoz. A hirtelen jött korai sötétség bezavar mindenkit a lakásba. Ez faluhelyen igencsak nyomasztó tud lenni. Ezért volt jobb a nyári időszámítás, mert sokkal több fény érte az ember gyerekét. Ahogy be tudták vezetni az átállást a nyári időszámításra, nem okozna ugyanígy gondot időzóna változtatás sem.

A nyári időszámításra történő átállás, oda-vissza megzavarja az emberek belső óráját, és komoly fiziológiai bonyodalmakat okoz. Az elkésések, meg a korai érkezések miatti bosszúság eltörpül az átállás okozta kellemetlenséghez viszonyítva. Kell vagy két hét mire a belső óránk igazodni fog a tényleges időhöz.

Az eggyel korábbi időzónába való átállás egy csapásra megváltoztatna minden ilyen jellegű problémát. Csak nyerhetünk vele, hátránya mi lenne? Csak annyi, hogy a keleti határ kivételével az ország elhagyásakor egy órával vissza kellene állítani a vekkert.

3 megjegyzés:

  1. Nem csípem az óra tekergetést. Ellenzőit támogatom.

    VálaszTörlés
  2. Hát ez az időzavar bizony engem is zavar.

    VálaszTörlés
  3. Én sem látom értelmét. Mindig mindenkivel egyeztetni kell, hogy akkor a régi óra szerint vagy az új szerint? Szerintem ezeket is azért találták ki, hogy kavarjanak meg.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10