2011. okt. 20.

HAJLÉKTALANSÁG

Valamelyik reggel néztem a TV 2 mokkáját, elég rendhagyó módon, mert nem szokásom a reggeli tv nézés, a számítógépet inkább preferálom korai órákban. De ezt csak addig tudom megtenni, míg fedél, és nem szemfedél van a fejem felett. Az előző mondatom nem véletlenül van, ugyanis a műsor egyik fő sodra a hajléktalanokkal kapcsolatos. Amin kiakadtam, az a nézőknek feltett kérdésre kapott válaszok megközelítőleg azonos aránya.
A kérdésre három válasz volt adott. A kérdés, nem pontosan idézem, de a lényege ez: ön véleménye szerint milyen büntetést érdemel, aki közterületen életvitelszerűen él. Magyarul hajléktalan. A választható lényegi feleletek:
1.   pénzbüntetést kapjon
2.   börtönbüntetést kapjon
3.   semmilyen büntetést ne kapjon.
Itt kérem nagyon nagy katyvasz van a válaszadó emberek fejében. Van egy olyan érzésem, hogy a válaszadók aránya megegyezik az összlakosság minősítési elképzelésével is. Ezek szerint a kétharmad, ezeket a szerencsétleneket bűnösnek tekinti. Ide a rozsdás bökőt, hogy nagy százalékuk nem önként és dalolva került az utcára. Azokat büntessék, akik passzióból érzik jól magukat ilyen deklasszált környezetben.(Mert tény, vannak.) Akiknek állandó bejelentett lakcímük is van. Az illetékes szerv részéről mai kor technikai lehetőségei miatt ennek lenyomozása sec perc alatt megoldható.

Hányan, de hányan kerültek válás, munkahely elvesztés miatt megroppant egzisztencia, lakásmaffia, meg egyéb kivédhetetlen ok miatt utcára? Aki nem önhibájából került ide, azt még plusz szívatni is? Mintha nem lenne elég baja amúgy is. Ez kérem a felebaráti, ájtatos (álságos) keresztényi (keresztyéni) szeretet jele? Azt én elhiszem, hogy sokaknak csípi a szemét, rosszul érzik magukat felébredő lelkiismeretük miatt, vagy, mert a saját becsődülő egzisztenciájuknak jövőképét látják. Vagy az is lehet, hogy tudatalattija berzenkedteti, mert tudata még nem jutott el végzete felismerésére. Lehet. Az is biztos, hogy nem szép látványt nyújtanak a közterületen tanyázók látványa, még ha csak a lezüllesztett közegészségügyi állapotokra gondolok. Nem az a megoldás, hogy karhatalmi eszközöket is bevetve eltakarítani a közterületről, mint a szemetet. Azzal, hogy a szem elől elsöpörjük az okozatot, még nem fog a probléma megoldódni. Az okot kell megszüntetni. Mivel azt nem lehet máról holnapra, akkor megfelelő módon kell kezelni. De ha már a többségi fejekben is rumli van, akkor az sem megy flottul.

Pénzbüntetést hogyan hajtanák be? Kérdem én azokat, akik ezt az álláspontot vallják maguknak.
Börtönbüntetéssel lehet, sőt biztos, hogy jót tennénk, mert biztos tető kerülne a fejűk felé. Az étkezésük is biztosítva lenne. Jobb körülmények közzé kerülnének, mint amit tudnak nyújtani a hajléktalan szállók. Télire sok csinál magának valami kisebb fajsúlyú stiklit, hogy „jobb” helyre kerüljön, mint az utca.

A sitten legalább nem lopják el kis cókmókjukból, a nekik értékesnek vélt holmijukat. Ezeket a helyeket kell olyanokká tenni, hogy az éjszakai mínuszok elöl, ide ne óckódjanak jöjjenek be. Azzal a jelszóval, hogy ne fagyjanak meg, ha kell, ide akár erővel is bezsuppolni, azzal pont az ellenkező hatást fogják elérni. Majd olyan helyekre, ami nem szembeötlő, oda fognak menekülni. Ahol aztán a szociális munkás, meg a rendőrrel megtámogatott közterület-felügyelő sem fogja megtalálni. Ezzel a városvezetés valójában kitakarítja a közterületekről ezeket a nem kívánatos embereket. Hogy az erdőben majd megfagynak? Azt a kétharmad le se szarja.

3 megjegyzés:

  1. Tudod mit nem értek?
    Miként lehet ebben az országban a kétharmad szegény ellenes, mikor már a kétharmad szegény?
    Ez nekem matematikailag sem jön ki.

    VálaszTörlés
  2. Ez valóban jó matematikai feladvány. Sok más dologban is igaz. És az eredmény mikor jön ki? Na mikor? Majd ha megint mindenki mer őszinte lenni. Megint? Rosszul mondom. Végre mer ... Hazánkban ez nem volt "szokás" és sajnos most sem.

    VálaszTörlés
  3. Ugyan nem láttam az említett műsort , de messzemenően egyetértek azzal a ténnyel , hogy ma nagyon könnyű az utcára kerülni .Nem bonyolódom fejtegetésekbe , de szerintem mindenki tudja az okokat , éppen ezért nem elhallgatni , de beszélni kell róla .

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10