2010. nov. 19.

JOBB TUDATLANNAK LENNI

Általam agyoncsépelt viccpoén szerint, ami a cigány szájából hangzik el, mikor az őt megállító rendőr akart mondani neki valamit: „Nem kell nekem mindent tudni.” És ment tovább. Ki kellene zárni sokszor a külvilágot, a lelki békénk kedvéért. Jó lenne bezárkózni egy elefántcsonttoronyba, és nagyívben tenni a külvilág nyomorára. De ez az elvonulás csak a sitteseknek adatik meg, főleg azoknak, akik olyan bűnt követtek el, amiért tényleges életfogytiglani büntetést kaptak.
Ráadásul igazi urakká váltak, hisz nyitják-csukják az ajtót előttük-utánuk. Az olyan lelkizős fajta, mint én, ne kerüljön be oda, mert agyon kínozná lelkiismerete. Olyan áron, amivel be lehet kerülni az effajta műintézetbe, abból, köszönöm, én nem kérek.

Elvonulni a Senki szigetére, mint ahogy azt Tímár Mihály tette Jókai Aranyemberében. Az lenne csak igazán jó. De jelen világunkba ez sem kivitelezhető, mert a világ ott is meg fog találni. Valamilyen utóm-módon, de nem fog békén hagyni, az biztos.

Megtaláltam az egyik legjobb megoldást. Van másik is, de azt a végére tartogatom. Ez sem oldható meg olyan egyszerűen. Ahhoz át kellene strukturálni agyunknak, hogy belekeveredjünk a bolondok házába. Csavarhúzóval e célból belemataszálni, nem lehetséges. Lehetségesnek lehetséges, csak nem ajánlatos. Nagy az esélye, hogy máshová kerül a jobb sorsra érdemes delikvens. A proszektúrára. Végső soron az sem rossz hely. De erről majd, dramaturgiai okok miatt, a végén. Visszatérve a pszichiátriához, ha így folytatódik a politika részéről az emberek lelki terhelése, beválik óhajtásom, csak ahhoz férőszámot kell növelni az osztályon.

Vagy át kellene hangolni a buránkat agytúrkászi módszerekkel. Arra meg nincs kellő hajlandóságom, meg pénzem.

A vallásba menekülni? Az meg olyan mintha ópiumot szívnánk. Az elmúlt 40-50 év ateista szemlélete miatt túlságosan kinyílt a szemünk, ami óhatatlanul meglátatja velünk azokat az ellentmondásokat, mely miatt idegenkedünk tőle. Öreg kutya már nem tanul új trükköket.

Néha ki kellene kapcsolódni, de mivel személyi és tárgyi akadályai vannak ez nem lehetséges. Már akinek. Nálam mind a két akadály fenn áll. Nincsen se kocsin, se motorom se semmim, még épkézlábam sem. Csak háromkerekű bringám van, melyet néha kóbor kutyák miatt sebesség rekordkísérleti próbálkozásokkal tesztelem. Bár ez is kikapcsolódás a maga nemében, mert amikor őrült iramban iszkolok a csaholó ebek elől, ki van kapcsolva a külvilág kutyán kívüli része. Az már más kérdés, hogy a megemelkedett vérnyomás, és pulzus miatt le akar ugorni helyéről a fejtetőm.

Vannak más módszerek, amivel el lehet menekülni ideig-óráig a külvilág elől, de azok meg károsak az egészségre, meg a bukszánkra. Azok a bizonyos tudatmódosító szerek, melyek már rövidtávon is anyagi és fizikai rontást hoznak ránk.

Ez az iromány is eléggé pesszimista kicsengésű. Tudom. De ezúttal is igazam van, helytállóak a meglátásaim. Vagy, nem?

Ja, a másik megoldás. Igazi jackpot. Olyan, mint az édes öntudatlanság, az alvás, de ez még attól is jobb. Mert itt nincs reggel felébredés. Ez a halál.

3 megjegyzés:

  1. Minek a halált megidézni? Eljön, majd ha sorsunk könyvének minden lapja megíródott, és az utolsó lapra ő írja rá, vége!

    VálaszTörlés
  2. Amikor azt írod,hogy "Nincsem se kocsim,se motorom,se semmim,még épkézlábam sem"lehet de akkor arra azt válaszolnám,hogy viszont inteligenciád van nem is kicsi és ez nem mindenkinek adatott meg , amint írod ez az "iromány" pesszimista kicsengésű tehát rajta változtasd meg!!Rajtad múlik mi itt vagyunk blogos barátaid és örömmel olvassuk írásaid,tanulunk belőle úgyhogy most én mondom neked amit te írtál nekem go apa54 go te csak írj ás ahogy MJ írta a többi majd az utolsó lapon.De az nagyon messze van addig még remélem mindannyian sok "irománnyal"boldogítjuk egymást!

    VálaszTörlés
  3. Az a bajom, hogy az intelligenciámból nem tudok harapni (mondjuk nekem nem is ártana, mert fogynom kéne, ami nem a jólét, hanem a „szemét” kaja miatt okoz nekem problémát, ugyanúgy, mint jó néhány honfitársamnak). De a családomban vannak vékonyabbak. Hát, igen éppen ez a baj, hogy az intelligenciám miatt minden disszonanciát meglátok, megérzek. És ez néha őrjítő. Ezért ez, ennek bejegyzésem címe, és tartalma.
    Köszönöm internetes barátaimnak bíztatásaitokat, és már azt is, hogy vagytok nekem. Sokat számít.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10