2011. nov. 13.

„ATYÁM, BOCSÁSS MEG NEKIK, MERT NEM TUDJÁK, MIT CSELEKSZENEK”

Illusztráció
Nagyon sokszor olyan vád ér, hogy pesszimista vagyok. De amikor azt mondom, hogy szerencsés vagyok, ennek a megállapításnak optimista hangvétele van. Szerencsés vagyok, mert békeidőbe születtem. Megúsztam minden háborút, forradalmat, társadalmi megrázkódtatást. De félek, ha nem sikerül elpatkolnom legalább 2025-ig, nem fogom megúszni a totális összeomlást. Mert a tendenciák igencsak azt mutatják.
Lásd éghajlatváltozást, ami a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatti hihetetlen nagymértékű széndioxid kibocsátás miatt van Be lett indítva egy láncreakció. A melegedés miatt elolvadnak a sarki jegek. A Nap visszatükröződésének megszűnése miatt a légkör hőmérséklete megemelkedik. Felszabadul a fagyott tajga talajába örökre bezárt metángáz. Ami huszonötször agresszívabb üvegházhatású gáz, mint a CO². Megolvad Grönland, és az Antarktisz több kilométer vastag édesvizű jégtakarója. Megemelkednek a világtengerek szintje. Az alacsonyabban élő tengerparti lakosságnak, óvatos becslés szerint mintegy 500 millió ember élettere meg fog szűni. Plusz tetézi a rosszat, hogy a sós vizet felhígítja az olvadt édesvizű jég. Ami leállítja a tengervízáramlatokat, az Európa időjárására katasztrofális hatású lesz. Élelmiszer, energia, migrációs problémák, ivóvízhiány, meg egyéb zűrök, ma még elképzelhetetlen bajok sokasága fog jelentkezni, csak ebből. Akkor még ott van az egyre szaporodó populáció. Mindez emberi tevékenység miatt van.

Lásd a kimerülő olaj okozta bajok hozadékát, mint a csökkenő élelmiszertermelést, a közlekedés, az egészégi ellátás, meg végső soron a világszintű társadalmi összeomlásokat.

Lásd a bűnözés emelkedését. Ami egyrészt az élelmiszerhiány okozta árnövekedés, másrészt a fogyasztói társadalom elvárásainak mindenáron eleget tenni akarás miatt van. A vége az lesz, hogy egymás torkának ugrunk.

Ha betegségünkről nem tudunk pontos képet látni, és ha ez nem fog minden egyénekben, vagy legalább a döntési helyzetben lévő emberek fejében tudatosodni, nem lesz történetünknek jó vége. De hát azért jutottunk idáig is, mert eddig sem az eszükre hallgattunk. Arra meg már nincs idő, hogy a pozícióban lévők észretérjenek. Akkor hát ENDE.

Ezt kellene a szemét médiának sugallni inkább annak a több milliárd embernek, akik csak innen jutnak információkhoz. Nem az ocsmány valóságshow-ra, meg a léha szappanoperák gyártására pocsékolni a drága erőforrásainkat. Vagy az itteni döntéshozók nagyon is tisztában vannak végünk eljövetelének, hadd szórakozón még utoljára a nagyérdemű publikum? Nem valószínű, hogy emberbaráti szemléletűk inspirálják tetteiket. Hanem a tömegek agymosása révén belőlük kicsalható pénz.

Ennek a mai világunknak, nagyon nagy bajai vannak. Legnagyobb problémája az erkölcsi válság. Ami abból adódik, hogy csak saját maguk egyéni boldogulását nézik az emberek. Lábbal tiporni a másikat. Mert világgazdasági nagyjaink bizony lábbal tipornak bennünket. Meg a haszonélvező sleppje. Azt hiszik, hogy így boldogok lehetnek, de ez nagy tévedés. Csak úgy lehetnek boldogok, ha másokat azzá tesznek. Ezt az elvet nem én találtam ki (sajnos), Buddhának tulajdonítják, és nagyon is egyetértek ezzel. Mivel tévelyedésüket soha nem fogják beismerni, mert erre az összefüggésre képtelen maguktól rájönni az agyi tökéletlenségük miatt, nem is lesz változás. Nem tudnak összetetten gondolkodni. Magyarul, nem látnak az orrukon túl. (Olyan rövidlátóak, mint a politikusok, kiknek csak a ciklus végéig tart látóhatáruk.)

Már az is nagy segítség lenne, ha mások nem tetéznék lustaságuk, önzésük, és empátiájuk hiánya miatt személyünket terhelő meglévő kivédhetetlen bajainkat. Sok olyasmit szeretnék, amit egyszerűen lehetetlenség kivitelezni? A kérdésben benne van a válasz is. Na ezért nem élhető optimálisan világunk. Csak kínlódva.

A mai élet felettébb küzdelmes. Nehéz benne kiigazodni, megtalálni a helyes arany középutatKész művészet.

Mindenképpen bukunk, de akkor bukjunk tisztességesen. Csak az tud tisztességes maradni, kinek van önbecsülése. Ha körülöttem szemetek az emberek, azért még én ne váljak olyanná. Kérdezd meg önmagadtól, lenne gyomrod szeméttelepen élni. Akkor már inkább tisztességesen halni, mint patkánynak lenni. Tudjak a tükörbe nézni.

A nagy szavakat megérteni, ahhoz nem kell nagy ész. Azok egyszerűek, érthetők. Csak akkor van baj, ha hajlam sincs a megértéshez. Nincs, mert az agymosás, ami a szemét médiából meg az internetről folyik, inkább ömlik, árad, meg tudja szédíteni az akaratgyengéket.

Paradoxonokat kellene feloldani, hogy élhető legyen világunk. Mivel ez lehetetlen, nem is lesz soha igazságos társadalmunk.

Sok emberi bajunknak egyik oka, az őszintetlenség meg az őszinteség. Ha megmondjuk őszintén, amit gondolunk, az sem jó, mert retorziót szül. Ha meg elhallgatjuk véleményünket, azzal a másik ellenérdekű félben, téves személyisége fog kialakulni, ami téves elgondolásokhoz vezet. Lásd nagyjaink tetteit. A túlzott tisztelet és a tiszteletlenség sem jó. A túlzott felmagasztalás ugyanolyan eredményre vezet, mint a véleményünk elhallgatása. A tiszteletlenség meggátol a tanulási folyamatban, a már kiforrott tapasztalatok átvételében.

Kinyír bennünket az emberi butaság, kapzsiság hozadéka, a környezetszennyezés, a fosszilis energiaforrások elpocsékolása, amivel egy sor az élethez teljesen felesleges termékeket állítunk elő  Élhetetlenné változtatjuk világunkat. Van vissza út? Nincs.


Ógók-mógók, csak sziszegek

Aki ezek után azt mondja, hogy túlzó, pesszimista, és nem realista az álláspontom, arra meg merem kockáztatni azt a jelzőt, hogy ő bizony egy hülye.

3 megjegyzés:

  1. Ez nem optimizmus vagy pesszimizmus kérdése szerintem, hanem tények. Nekünk már rég dolgozni kéne, felkészülni ezekre az időkre. Nekünk már rég tudni kellene, hol vannak a leg védettebb helyek, ott már rég kéne szervezkedjünk, építkezzünk. De lehet az sincs kizárva, hogy valakik már dugiban készülnek csak nem kötik a mi orrunkra. Mi meg maradunk a reménnyel. Mert mással nem maradunk.

    VálaszTörlés
  2. Sajna de én is úgy látom, hogy eséllyel pályázunk a "teljes összeomlás tanúja" címre. Főleg, mert ahelyett hogy ellene tennénk, még gyorsítjuk is. Hát ez van! Ezzel a tudattal kell élni. Addig! És nem tovább!

    VálaszTörlés
  3. Dolgoznak már rajta. Most passzírozzák ki a szart is, a leendő túlélők a halálraítéltekből.

    VálaszTörlés

A havi legtöbbet látogatottak, de nem biztos, hogy a legjobbak is. Top 10